Jól teljesítenek a tiszta áramot adó hazai erőművek

A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív
A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív

Több alkalommal is meghaladta a 80 százalékot a szén-dioxid-mentes termelés részaránya a hazai áramtermelésben áprilisban, írják a paks2.hu honlapon.

A paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés felét biztosítja, mindezt időjárástól függetlenül folyamatosan, szén-dioxid-mentesen. Az atomerőművek mellett klímabarát módon termelnek áramot a szél- és naperőművek, a geotermikus és a vízerőművek. A hazai szén-dioxid-mentes termelőegységek rendkívül jól teljesítettek az év első hónapjaiban: január elsejétől április közepéig a termelésben képviselt arányuk mindig 40 százalék fölött volt, márciusban többször megközelítette, áprilisban pedig több alkalommal meg is haladta a 80 százalékot.

 

 

Márciusban a hazai villamosenergia-termelésben a szén-dioxid-mentes részarány növekedett, az energiaimport pedig csökkent. A szintén klímabarát megújulók is jól teljesítettek ebben a hónapban: a szélerőművek termelése érzékelhető volt, a napelemek áramtermelése pedig a kedvező időjárás miatt – a háztartási kiserőművekével együtt – tovább növekedett.

Fontos hozzátenni, hogy Magyarországon – a nemzetközi trendekkel szemben – a koronavírus-járvány hatására márciusban a korábbi évekhez képest még nem csökkent az áramfogyasztás, tavaly márciushoz képest pedig számottevően, több mint 2 százalékkal emelkedett (csökkenés inkább csak az áprilisi időszakot jellemezte). Magyarország célja, hogy a villamos energiát hazai erőművekből, tisztán, szén-dioxid-kibocsátás-mentesen termelje meg. Évszázadunkban ennek alapja hazánkban elsősorban az atomenergia és a megújuló energiaforrások lesznek.

(Forrás: paks2.hu)