Korlátozásokról határozott a polgármester

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítja a kijárási korlátozást, illetve lehetőséget ad a települések polgármestereinek arra, hogy hétvégére szigoríthatnak ezen. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi prognózis szerint a május 3-i héten várható a koronavírus-járvány tetőzése, a lakosság minél nagyobb fokú védelme érdekében élek a szigorítás lehetőségével – mondta sajtótájékoztatón Szabó Péter, Paks polgármestere.

Rendelkezése szerint kötelező a szájmaszk viselése április 24-én éjféltől április 26-án éjfélig a Paks közigazgatási területén működő kis- és nagykereskedelmi egységekben (nagyobb bevásárlóközpontok, kiskereskedelmi üzletek, gyógyszertárak, benzinkutak, drogériák, dohányboltok), valamint a tömegközlekedésben. Ehhez a feltételeket megteremtette az önkormányzat azzal, hogy minden lakosnak biztosít mosható szájmaszkot.

Szabó Péter ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki valamilyen oknál fogva még nem kapta meg a maszkot, vagy nem az adott háztartásban lakók számával megegyező mennyiséget, jelezze (név, cím, darabszám) a 06 80/377-777-es zöldszámon, vagy az eszrevetelekpanaszok@paks.hu e-mail címen. – Jelenleg is zajlik az észrevételek fogadása, eddig körülbelül 30 jelzés érkezett – tájékoztatott.

A polgármester elrendelte azt is, hogy ugyanebben az intervallumban (péntek éjféltől vasárnap éjfélig) a 18 év alatti lakosok este 20 óra és másnap reggel 6 óra között csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak a közterületeken. A szigorításokról szóló rendelet ide kattintva olvasható.

Szabó Péter azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség fertőtlenítést végez a Paksi Életfa Idősek Otthonában. – Az otthonban április 9-én az Országos Mentőszolgálat munkatársai elvégezték mind a 86 lakónál a koronavírustesztet, mindegyik negatív lett. A népegészségügyi főosztály megállapította, hogy megyei viszonylatban a paksi otthon az egyik legjobban felszerelt és ellátott intézmény, és a higiénés feltételek is megfelelőek. Ezzel együtt, egyeztetve az otthon intézményvezetőjével, úgy határoztam, hogy végezze el a Magyar Honvédség a fertőtlenítést, mert kiemelten fontos az idősek védelme, mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legkisebb legyen a megbetegedés esélye az otthonban – összegzett Szabó Péter, aláhúzva, reméljük, hogy a jövőben is minden rendben lesz az otthonban.