Segíts a jövő krónikásainak – A Paksi Városi Múzeum felhívása

Megújul a városi múzeum környezete. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Paksi Városi Múzeum. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

A koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó intézkedések kizökkentették hétköznapjainkat a megszokott kerékvágásból, ami sok nehézséget okoz, sokszor alapjaitól kell újraépíteni a mindennapokat, új lehetőségeket keresni, visszanyúlni régi ismeretekhez, felfedezni eddig rejtett képességeinket. A Paksi Városi Múzeum feladatának tartja, hogy dokumentálja ezeket a változásokat, rögzítse az egyéni élmények közt megbúvó közös sajátosságokat, összegyűjtse és megőrizze az ehhez kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat. Gyűjteményük gyarapításában kérik a Paks és vonzáskörzetében lévő települések lakóinak segítségét.

Amit várnak:
Olyan tárgyak fotóit és történeteit, amelyeknek a járvány és a kijárási korlátozás miatt lett jelentőségük.
Olyan történeteket, amelyek arról szólnak, hogy a járvány és a kijárási korlátozás hogyan változtatott a szokásos életvitelen.
Olyan filmfelvételeket, amelyek nem jöttek volna létre, ha nincs járvány és a kijárási korlátozás.
Olyan fotókat, amelyek kifejezik, milyen az élet a korlátozás idején.
Bármit, amit ezzel az időszakkal kapcsolatban megosztanának az utókorral.

Kérik, küldjék ezeket a paksivarosimuzeum@gmail.com e-mail címre. A beérkező anyagokat a beküldő nevével együtt archiválják a Paksi Városi Múzeum gyűjteményében. A beérkezett képekből hamarosan virtuális tárlatot készítenek honlapjukon és Facebook-oldalukon. Amennyiben nem szeretnék, hogy a beküldött adatok közül valamelyik megjelenjen, kérik jelezni a levélben. A kijárási korlátozás feloldása után gyűjtésüket szeretnék tárgyakkal is kiegészíteni, kérik a gyűjteményükbe szánt tárgyakról küldjenek fotót, mindenképpen visszajeleznek arról, hogy őrizzék-e meg számunkra a tárgyat. A felhívásért ide kattintson.

Mindezek mellett keressék a Paksi Városi Múzeum Maradj otthon, míg nem jöhetsz a múzeumba! címmel hetente megjelenő, múzeumpedagógiai játékokat és barkácsolást kínáló programját a honlapjukon és a Facebook-oldalukon: http://varosimuzeum.hu/maradj-otthon-mig-nem-johetsz-a-muzeumba/.