Testületi hatáskörben hozott döntések

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Ingatlanokat jelölt ki értékesítésre, amelyekre a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. (PIP Kft.) jelzett vételi szándékot, mondta Szabó Péter polgármester sajtótájékoztatón május 6-án, ahol az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva meghozott döntésekről adott összefoglalást. Az egyik egy kivett ipari terület megjelölésű ingatlan, amely ipari területen van, erre a cég ajánlata 220 millió forint. A másik a Deák Ferenc utcai rendelőintézet épülete. Szabó Péter elmondta, két évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy a Paksi Gyógyászati Központ más telephelyein lévő épületekkel együtt ezt is elkezdik ütemezetten felújítani. – Tekintettel az épület állapotára, és arra, hogy rendelőintézetként funkcionál, éppen ideje volt megkezdeni a rekonstrukciót. Akkor még nem tudhattuk, hogy később vételi ajánlat érkezik az épületre, de a felújítás így sem volt felesleges, hiszen növelte az ingatlan értékét. Ez egyébként megmutatkozik a Kft. ajánlatában, ami az előzetes értékbecslés szerinti összegnél magasabb, 365 millió forint – húzta alá a polgármester, hozzátéve, hogy az eladás feltétele az önkormányzat részéről, hogy a jelenlegi funkció a Paksi Gyógyászati Központ harmadik ütemű fejlesztésének megvalósulásáig megmaradhat bérleti díj fizetése nélkül. Az ipari park környezetében lévő két belterületi közút megvásárlására is bejelentett vételi szándékot a PIP Kft. Az adásvételek nyílt licit eljárás lefolytatása után realizálódhatnak.

Szabó Péter arról is beszámolt, hogy új kiemelt fejlesztési területek kijelöléséről is döntött, a PIP Kft. kérte ezek vizsgálatát ipari és lakhatási funkciók elhelyezése céljából. Az érintett területek a Duna-part OMV kút és a Molnár árok közötti szakasza (a tervezett funkció: szolgáltatás, rekreáció, szabadidőpark, oktatási és vizsgaközpont), a Dunamenti Zrt. major telephelye (az északi lakhatási projekt megvalósításához), a KKV iparterület (a tervezett funkció ipari, logisztikai, földdepó, infrastrukturális létesítmények), valamint egy, a déli iparterületen lévő ingatlan (a tervezett funkció: kereskedelmi, szolgáltató tevékenység). A kérelmezőnek telepítési tanulmánytervet kell készíttetnie a tervezési program igazolására.

Arról is döntött Szabó Péter, hogy idén Gyermekeinkért díjat vehet át Erdei Judit és Péterné Lengyel Judit, mindketten a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai, a Pongrácz Sándor-díjat a rendelettől eltérően idén ketten vehetik majd át, dr. Fodor Ágnes és dr. Farkas Edina Éva, a Deák Ferenc-díjat pedig Vasadi Andrásné. A pandémiás helyzet miatt az elismeréseket a tervek szerint ősszel, a Város napja rendezvényen adják majd át.

Arról is beszámolt a polgármester, hogy határozott a 2020. évi közbeszerzési terv módosításáról is. Ezt egyrészt az indokolta, hogy a PIP Kft. támogatásával megvalósulhat a Liget utca felújítása, másrészt az, hogy az ingatlaneladásokból származó forrásból megvalósulhat a Búzavirág utca rekonstrukciója, mindkettőt még idén szeretnék megkezdeni.

Arról is döntött a polgármester, hogy a részönkormányzati tartalék terhére térkő burkolattal látják el a csámpai közösségi ház udvarát, valamint Cseresznyésben kihelyeznek három hirdetőtáblát és egy szívalakú kupakgyűjtőt, illetve jóváhagyta Kudorné Szanyi Katalin önkormányzati képviselő (PDF) javaslatát: az ötös választókörzet 2020. évi választókerületi céltartalék terhére a Fenyves utca 4. szám elé egy felújított pad kihelyezését. További részletekről a TelePaks televízió közéleti magazinjából tájékozódhatnak, ami elérhető a telepaks.net oldalon és a TV YouTube-csatornáján. Az összes előterjesztés anyaga megtalálható a paks.hu honlapon az önkormányzat/testületi anyagok fül alatt.