A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

Áprilisban az atom- és naperőművi kapacitásoknak köszönhetően a hazai termelésnek már 70 százaléka karbonsemleges volt, olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

Mint írják, a koronavírus-járvány dacára Magyarországon a nemzetközi trendekkel szemben márciusban emelkedett az áramfogyasztás. A MAVIR adatai szerint áprilisban ugyan mérséklődött az áramfelhasználás, kevesebb villamos energiát használtunk, mint a tavalyi év azonos időszakában, a csökkenés azonban a hónap végére megállt, a napi fogyasztás 106-108 GWh értéken stabilizálódott. A rendkívüli helyzet miatt az év negyedik hónapjában – 2019 áprilisához viszonyítva – 9,1 százalékkal alacsonyabb bruttó áramfelhasználást mértek. A fogyasztás csökkenése elsősorban a járvány hatásának tulajdonítható, ugyanakkor a nagymértékű áprilisi visszaesés ellenére is a 2020. első négy havi (kumulált) villamosenergia-felhasználás mindössze 0,35 százalékkal (55 GWh) marad el a tavaly január-áprilisi áramigénytől.

Elemzők szerint a jelenlegi magyarországi és európai helyzetet figyelembe véve az áramfogyasztás az elmúlt hónaphoz képest májusban ismét növekedésnek indul.

A magyar erőművek ebben a rendkívüli helyzetben is jól teljesítenek, ezért lényegesen csökkent az áramimport áprilisban. Az általában jellemző 30-35 százalékkal szemben a bruttó felhasználáshoz viszonyított átlagos importarány 20,2 százalék volt.

Jól teljesített a hazai erőműpark a karbonmentes áramtermelés terén is.

Az atomerőmű folyamatos üzeme, és a hálózati és háztartási méretű napelemek terjedésének hatására áprilisban volt olyan időszak, amikor a teljes karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya megközelítette a 85 százalékot. Az egész hónapot illetően a karbonsemleges termelés meghaladta a teljes hazai villamosenergia-termelés 70 százalékát – ennek ötödét a megújulók adták, a maradék 80 százalékot pedig a paksi atomerőmű biztosította.

(Forrás: paks2.hu)