Megjelentek az energetikai felújítást támogató pályázatok

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A kép illusztráció. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A március 11-i ülésen döntött a képviselő-testület az iparosított és hagyományos technológiával épült ingatlanok energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének támogatásáról szóló pályázatok kiírásáról. Néhány nappal később a koronavírus-helyzet miatt a pályázatok előkészítését és beadását a személyes egyeztetések csökkentése érdekében Szabó Péter polgármester felfüggesztette visszavonásig, ami május 11-i hatállyal megtörtént, így most megjelentek a pályázatok, amelyek tartalmát tekintve nincsen változás, csak a beadás ideje módosult. Az önkormányzat által jóváhagyott keretösszeg a két pályázatra összesen bruttó 75 millió forint. Lakásonként, ingatlanonként – attól függően, hogy az adott pályázat egy vagy több célt kíván megvalósítani – legfeljebb 500-700 ezer forint utófinanszírozású támogatásra számíthatnak a pályázók –tájékoztatott Szabó Péter polgármester.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív

Pakson az önkormányzat 2006 óta támogatja a lakossági energetikai korszerűsítéseket, azóta több mint 1700 nyertes pályázat volt. Tavaly 157 hagyományos és 13 panelos támogatási kérelmet nyújtottak be, előbbiből 142, utóbbiból 13 pályázatot fogadtak be. A kiírásban szereplő célok közül az elmúlt évben a legnépszerűbb a fűtéskorszerűsítés volt. Ez most is szerepel a támogatási célok között – mindkét pályázat esetében –, valamint a nyílászárócsere, a hőszigetelés és a megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése.

A pályázatokat 2020. június 25-én 8 és 16 óra között lehet benyújtani, a 2020. június 25. előtt benyújtott pályázatokat a kiíró nyilvántartásba veszi, de vizsgálat nélkül elutasítja. A befogadás nem jelenti a támogatás megítélését. A kiíró a pályázat befogadását követően legkésőbb 30 napon belül bírálati döntést hoz.

A pályázati felhívással kapcsolatos kérdéseket személyesen a paksi polgármesteri hivatalban (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.) Hrivikné Neidert Nóránál lehet feltenni, hétfőtől csütörtökig 8.00 és 15.30, valamint pénteken 8.00 és 12.00 óra között, telefonon a 75/500-580-as számon, vagy emailben az energetika@paks.hu címen. A részletes pályázati kiírások további fontos információkkal a paks.hu honlapon a Lakossági pályázatok rovatban megtalálhatók, ide kattintva is elérhetők.