Az atomenergia tiszta és kiszámítható

A klímavédelmi célok teljesítéséhez a jövőben is szükség lesz atomerőművekre. A nukleáris energia a villamosenergia-termelési módok közül egyedüliként tesz eleget a napjainkban megfogalmazott minden fenntarthatósági elvárásnak. Azaz a nap 24 órájában, télen-nyáron, időjárástól függetlenül kiszámíthatóan termel, ugyanakkor nem károsítja a környezetet, mert működése során nem bocsát ki szén-dioxidot – mondta Mittler István a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

A ma ismert technológiák közül az atomerőművek, a szél- és naperőművek, a geotermikus és a vízerőművek termelnek klímabarát módon áramot. Tavaly a hazánkban megtermelt villamos energia 56 százaléka származott karbonsemleges forrásból. A CO2-mentes termelés aránya idehaza – az áprilisi értékhez hasonlóan – májusban is 70% volt. Ezt a villamosenergia-mennyiséget az atomerőmű és a megújuló energiaforrások 80:20 arányban biztosították, vagyis a karbonmentesen termelő hazai erőművek – kiváltképpen az atomerőművi blokkok – rendkívül jól teljesítenek, fogalmazott a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a klímacélok teljesítéséhez a jövőben is szükség lesz az atomerőművekre, ráadásul nincs ellátásbiztonság úgynevezett alaperőművek nélkül.

Az új atomerőmű blokkok segítségével a távlati klímavédelmi célok is biztosíthatók lesznek. Forrás: Paks II. Zrt.
Az új atomerőmű blokkok segítségével a távlati klímavédelmi célok is biztosíthatók lesznek. Forrás: Paks II. Zrt.

Mittler István felhívta a figyelmet Rába Zoltán Tamás, a Torridon Investments Research vezető közgazdásza minap megjelent cikkére, ami arra világít rá, hogy csak az atomerőművek képesek folyamatosan rendelkezésre álló és megbízható energiatermelésre, olyan külső, nem tervezhető tényezőktől függetlenül, mint a napsütés, a szél vagy éppen az árapály. Az ilyen alap-energiatermelés hagyományos forrásai korábban a CO2-kibocsátó szénhidrogének voltak. Napjainkban azonban összetettebbek az elvárások, az energiatermelés megbízhatósága mellett megerősödött a káros környezeti hatások minimalizálása, a tisztaság iránti igény. Ennek az elvárásmixnek – ahogy Rába Zoltán Tamás is rámutatott – jelenleg csak a nukleárisenergia-termelés tud megfelelni. A Torridon Investments Research vezető közgazdásza szerint „ha ténylegesen és globális szinten tenni akarunk valamit a felmelegedés ellen, de közben termelni akarunk, és ellátni az egyre növekvő népességet elektromos energiával, akkor egyszerűen nincs más megoldás, mint a nukleárisenergia-termelés”.

Mittler István kiemelte, a Pakson épülő reaktorok folyamatos, stabil áramellátás mellett éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítik majd hazánkat. Ez másfélszerese a teljes magyar közlekedési szektor okozta károsanyag-kibocsátásnak. Hozzátette: a VVER–1200-as, 3+ generációs blokktípus megfelel a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak. Hatvan év garantált üzemidő, 1200 MW beépített villamos teljesítmény jellemzi. Három ilyen blokk már kereskedelmi üzemben termel a világban. Finnország, Fehéroroszország, Banglades, Törökország, Egyiptom és Kína szintén ugyanilyen típusú blokkok létesítése mellett döntött. A magyar projekt már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, s rövidesen megkezdődik a legkomplexebb eljárás, a létesítésiengedély-kérelem hatósági bírálata.

(X)