Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Elkezdődött a Paksra tervezett atomerőművi blokkok létesítésének engedélyezése. A létesítésiengedély-kérelem alapdokumentuma az Előzetes Biztonsági Jelentés, amely tételesen igazolja, hogy az atomerőmű biztonságosan megépíthető és üzemeltethető. A VVER-1200 blokktípus fejlesztése során a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott.

A biztonságról aktív és passzív biztonsági rendszerek gondoskodnak. Forrás: Paks II. Zrt.
A biztonságról aktív és passzív biztonsági rendszerek gondoskodnak. Forrás: Paks II. Zrt.

A VVER-1200 blokktípus a VVER család legújabb, legmodernebb tagja, amelynek konstrukciója a Roszatom több évtizedes fejlesztési és üzemeltetési tapasztalatán alapul. Az első VVER-1200 blokkokat Oroszországban helyezték üzembe: két blokk Novovoronyezsben, egy pedig Szosznovij Borban jelenleg is termel, ez utóbbi telephelyen egy további egység áll üzembe jövőre. Ezen felül további 11 ilyen típusú blokk épül világszerte Finnországtól Fehéroroszországon át Törökországig. VVER-1200 blokkok épülnek Pakson is, a működő erőmű egységeitől északra.
– A Paks II. Zrt. célja, hogy a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő erőmű épüljön fel – hangsúlyozta Mittler István kommunikációs igazgató.
– A június 30-án elektronikus úton benyújtott létesítésiengedély-kérelem alapdokumentuma az Előzetes Biztonsági Jelentés (EBJ). – Ebben kell igazolnunk, hogy a létesíteni tervezett atomerőmű a tervekben bemutatott műszaki kialakítással, technológiai megoldásokkal és üzemeltetési módszerekkel teljesíti a nukleáris biztonsági követelményeket, biztonságosan megépíthető és üzemeltethető – vázolta.
A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a jelentés többéves összetett munka eredménye. Az első lépésben a tervezési alapot kellett kidolgozni, amely az atomerőműre és annak rendszereire, rendszerelemeire meghatározta a nukleáris biztonsági és egyéb előírásokat, tervezési szempontokat. Az előkészítő munka a műszaki tervek kidolgozásával folytatódott. Az atomerőmű építményeinek, rendszereinek és rendszerelemeinek műszaki tervei mellett elkészültek azok az elemzések, értékelések, amelyek alátámasztják a tervekben bemutatott műszaki kialakítások megfelelőségét. Az EBJ a műszaki terv és a kapcsolódó értékelések alapján ismerteti a tervezett atomerőmű nukleáris biztonsági jellemzőit és tételesen igazolja a releváns nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.
A VVER-1200 blokktípus fejlesztése során a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. A Roszatom messzemenően figyelembe vette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nukleáris biztonsági előírásait, és az elmúlt évtizedek témában szerzett globális tapasztalatait. A blokktípusnál alkalmazott biztonsági filozófia a mélységben tagolt védelem elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy egymástól független védelmi szinteket építenek ki, aktív és passzív – vagyis funkciójukat energiabetáplálás és emberi közreműködés nélkül ellátni képes – biztonsági rendszerek garantálják a biztonságot.
A kérelem bírálatára az Országos Atomenergia Hivatalnak egy éve van, amit három hónappal meghosszabbíthat.

(X)