Földi kémiai szúnyoggyérítés lesz Pakson

Paks közigazgatási területén földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek az országos központi program keretében 2020. július 21-én a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén 2020. július 22-23-án lesz a szúnyoggyérítés. Az alkalmazott készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtószer, amely a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra és emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosságnak javasolt intézkedések: A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtőedényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg ezeket a pangó vízgyülemeket, a vízgyűjtőedényeket takarják le.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

A Magyarország kormánya által elrendelt országos csípőszúnyog-gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinálja, mely a szervezésre és lebonyolításra a Szerocor Konzorciumot mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot mint szakértőt választotta ki. A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, a kifejlett szúnyogok elleni pedig földi kémiai módszerekkel, a szakértők által meghatározott területeken történik.