Korszerűsítik a városi optikai kábelhálózatot

Korszerűsítik a városi optikai kábelhálózatot – a beruházás ma (07.24) indult a munkaterület-átadással. A kivitelezéssel megbízott Perfect-Phone Kft. ötven napos határidővel vállalta a munkát, mely során bővítik, javítják, korszerűsítik a meglévő rendszert.

Tizennégy intézményben működik az informatikai rendszer a városi optikai kábelhálózaton keresztül, amelyet a kétezres évek elején alakítottak ki Pakson. Az atomerőmű gerinchálózatának építésekor, a város és az erőmű közötti megállapodás alapján kapta meg üzemeltetésre a jelenlegi rendszert az önkormányzat. A fejlesztés jelentős megtakarítást hoz azóta is az önkormányzatnak, hiszen így egy szolgálatón keresztül működik az intézményi telefonrendszer és informatikai hálózat.

– Amikor elkészült ez a hálózat a fő cél az volt, hogy gyorsítsuk az intézmények közötti információáramlást. Első körben nyolc intézményben indult el a rendszer, később valamennyit csatlakoztattuk, így jelenleg tizennégy városi intézményben és azok telephelyein működik az egységes telefonrendszer és központi internetszolgálatás – tájékoztatott Zuschlag János, az üzemeltető Govern-Soft Kft. ügyvezetője. Azt is elmondta, hogy egy néhány évvel később megvalósult újabb fejlesztéssel, ennek a rendszernek köszönhetően érhető el ingyenes wifihálózat a város tizenhárom pontján, emellett a kamerarendszer bővítésekor újabb végpontokat kapcsoltak be a hálózatba. A rendszer korszerűsítéséről idén döntött az önkormányzat, a munkálatokra a Perfect-Phone Kft. kapott megbízást.

– Paks ezen a területen is élen jár, Tolna megyében itt működik a legkorszerűbb rendszer, amely azonban az élettartama miatt felülvizsgálatra szorul. Ezt végezzük el, majd korszerűsítjük a hálózatot. Vadonatúj optikai rendezőt építünk be, amivel a minőséget tudjuk javítani, és nagyobb adatátviteli sebesség érhető el – tudtuk meg Pázmándi Zoltántól, a Perfect-Phone Kft. üzletágvezetőjétől, aki hozzátette, hogy a beruházás az intézmények működését minimálisan érinti, mert főleg munkaidőn kívül dolgoznak majd.

Az optikai kábelhálózat korszerűsítésével megteremtik a további bővítés lehetőségét is, így, amikor majd a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó fejlesztések részeként újabb intézmények is működnek a városban, azok is csatlakoztathatók lesznek. A beruházás önkormányzati saját forrásból, mintegy nettó hatmillió forintból valósul meg ötven nap alatt.