Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

A hulladékszállítással kapcsolatos tapasztalatokról volt szó a képviselő-testület mai (07.31.) rendkívüli ülésének nagy részében. Tárgyalt a grémium még többek között alapítványi támogatásokról és pályázat benyújtásáról az Óvodai Pályaépítési Programban.

A képviselő-testület összehívását a hulladékszállítással kapcsolatban a Paksi Deák Ferenc Egyesület kezdeményezte. Heringes Anita, a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság elnöke, a téma előadója az ülés után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy lakossági jelzések szerint sok szelektívhulladék-gyűjtő fedele letört, emelkedtek a szemétszállítási díjak és csökkent a hulladéktelepre évente bevihető hulladék mennyisége a 2020. április 1-jével történt szolgáltatóváltás óta.

Szabó Péter polgármester az ülés után azt mondta, hogy a lakosság számára is megnyugtató válaszokat adott Ferencz Kornél, a Vertikál Zrt. igazgatóságának elnöke. Kiemelte, hogy az edényzetek tetejének letörése létező probléma, de mint azt Ferencz Kornél az ülésen kifejtette, a kék fedelű kukák minőségüknél fogva a többéves használatban valószínűleg elöregedtek. Már egyeztettek arról, hogy még az ősz folyamán lecserélik ezeket az edényzeteket a Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláson keresztül, tette hozzá.

Egyéb, komoly beruházásokról is tájékoztatott az ülésen Ferencz Kornél, így arról, hogy már munkába állítottak három új kukásautót Pakson, valamint hogy további három elektromos jármű is beszerzésre kerül. Az ülésen feltett kérdések nyomán ígéretet tett arra, hogy utánajárnak, van-e esetleg köze a kukák fedelének letöréséhez helytelen ürítési módnak. Beszélt arról, hogy a lomtalanítás régi formáját megszüntették, helyette bevezették a házhoz menő lomtalanítást. Arról is tájékoztatott, hogy az építési törmelék beszállításának ára nem emelkedett, egy négyköbméteres konténer díja változatlanul 25 ezer forint a lakosoknak, illetve a lakossági szolgáltatási díjak 2012 óta nem változtak. Továbbá eddig sem lehetett évente 1000 kilogramm hulladéknál többet ingyen bevinni egy háztartásból a hulladéktelepre, a helyi rendelet ennyit enged.

Heringes Anita az ülés után úgy értékelt, hogy a Vertikál Kft. szelektívhulladék-gyűjtők cseréjére tett ígérete örvendetes, és azon ígérete is, miszerint megvizsgálják a hulladékudvar nyitvatartását annak érdekében, hogy az a lakosság számára könnyebben elérhető legyen. Ami a helyi rendeletet illeti, felül kell vizsgálni, hogy az 1000 kilogramm mennyiség elegendő-e, jegyezte meg.

Az ülésen döntöttek arról, hogy polgármesteri és alpolgármesteri keretből két alapítványnak nyújtanak támogatást. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a Gyermekemért Alapítvány, illetve a Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány kért támogatást, és nem volt kérdés, hogy segítenek. Előbbi szervezet a fogyatékkal élő gyermekeknek szervezett Tarkabarka napközis táborának megvalósítására egymillió-százhúszezer forint, a Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány pedig, amely a forrást egy paksi kislány gyógykezelésére kívánja fordítani, egymillió forint támogatást kap. Az előterjesztést a testület egyhangúlag fogadta el.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 6. sz. főút négysávossá szélesítését tervezi az atomerőmű déli bejáróig. A csomópontoknál lesznek olyan részek, amelyek a kivitelezés után a város kezelésébe kerülnek, erről is döntöttek az ülésen.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az Óvodai Pályaépítési Programban 12×24 méter méretű műfüves ovi-foci pálya építésére ad támogatást. Ennek telepítésére, valamennyi feltételt és helyszínt megvizsgálva, a dunakömlődi sporttelepen lenne lehetőség. A grémium úgy határozott, hogy benyújtja a pályázatot. A beruházás tervezett összköltsége 16 millió 510 ezer forint, az önerő 1 millió 651 ezer forint.

A Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. vételi szándékát jelezte több kivett közút besorolású, illetve egy kivett saját használatú út besorolású útra. A testület jóváhagyta az ingatlanok értékesítésre kijelölését, a helyi közutak közforgalom elől el nem zárt magánúttá minősítésének kezdeményezését.

Napirend előtt kérdéseket tettek fel a Paksi Deák Ferenc Egyesület képviselői, amelyek kapcsán szó volt például a létesítendő új kutyamenhelyről, és a Kömlődi utcai beruházásról, illetve ennek kapcsán arról, hogyan zajlik az utcafelújításoknál a lakossági igények, kérések összegyűjtése, figyelembevétele.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök