Indul Paks II. újabb referenciablokkja

Megkezdődött a belorusz atomerőmű első blokkján az üzemanyag berakása. A fehéroroszországi Asztravecben ugyanolyan VVER–1200-as, 3+ generációs blokk létesül, mint Pakson. Ebből a típusból ez az első, amit a Roszatom nem Oroszországban, hanem külföldön helyez üzembe.

Az orosz állami konszern közleménye szerint 2020. augusztus 7-én emelték be az első friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó kazettát a reaktor aktív zónájába. Összesen 163 üzemanyag-kazettát helyeznek be a reaktorba a hónap végéig. Az üzemanyag reaktorba töltését követően beindítják a láncreakciót, és az egyszázalékos ellenőrzött teljesítményszint elérésével elvégzik a megfelelő ellenőrzéseket. Mint a közlemény kiemeli, ettől a pillanattól válik a reaktor atomerőművé. Miután tesztekkel igazolták, hogy a blokk a terv szerinti paramétereknek megfelelően megbízhatóan és biztonságosan működik, rákapcsolják a blokkot az elektromos hálózatra, megkezdődhet a villamosenergia-termelés.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója azt emelte ki, hogy Fehéroroszországban a legmodernebb technológiájú 3+ generációs blokk épül, amelyhez több, Oroszországban már üzemelő atomerőművi blokk szolgál referenciaként. – Ezek mindenben megfelelnek a fukusimai atomerőművi baleset után megszigorított biztonsági követelményeknek, a típus biztonságos voltát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség valamennyi vizsgálata megerősítette – emelte ki a vezérigazgató.

Fehéroroszország rendszeres együttműködést folytat a NAÜ vezetőségével és szakértőivel, az Európai Bizottság, valamint az ENSREG, az Európai Nukleáris Biztonsági Szabályozó Hatóságok Csoportjának képviselőivel. A 2012–2020 közötti időszakban összességében hét kulcsfontosságú, az első atomerőművüket építő országok számára ajánlott vizsgálatot végeztek el a NAÜ szakértői a helyszínen – olvasható a közleményben.

A belorusz atomerőmű 1-es blokkja az első olyan 3+ generációs egység, amelyet orosz technológia alapján építettek Oroszországon kívül. Jelenleg már három ugyanilyen típusú blokk üzemel Oroszország területén. Kettő közülük a Novovoronyezsi Atomerőműben, egy pedig Leningrád Atomerőműben működik.

– A korábbi generáció VVER–1000 típusú blokkjaival összehasonlítva a 3+ generációs VVER–1200 típusú reaktorokkal szerelt innovatív blokkok a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket – húzta alá Andrej Petrov, az ASZE Mérnöki Vállalat első alelnöke, az orosz atomerőműveket üzemeltetető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.

A VVER–1200-es blokktípus egyik legfontosabb jellemzője, hogy az aktív és a passzív biztonsági rendszerek olyan egyedi kombinációjával rendelkezik, ami az atomerőművet maximálisan ellenállóvá teszi a külső és a belső behatásokkal szemben. A reaktor egyéb tekintetben is jobb mutatókkal rendelkezik, mint elődje: teljesítménye 20 százalékkal meghaladja az előző generációét, a kiszolgáló személyzet létszáma viszont sokkal kisebb. A főberendezések élettartama kétszeresére, 30-ról 60 évre nőtt, és további 20 évvel kitolható. A 3+ generációs orosz atomerőművek megrendelői között van Finnország, Magyarország, Törökország, Banglades és Egyiptom, áll a közleményben.