Hatvanöt kilométer út újul meg Paks körzetében

A Tolna megyei szakaszon is megújul a Paks–Cece összekötő út. Az útrekonstrukció a Paks–Németkér szakaszon folytatódik, a munkaterület-átadást megtartották, a kivitelezés elkezdődött. A részletekről a paksi városházán tájékoztatták a sajtó képviselőit hétfőn (08.11.) délelőtt.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A „Közlekedésfejlesztés Tolna megyében IV.” elnevezésű projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a Soltút Kft. mintegy nettó 993 millió forintból valósítja meg azt a beruházást, amelynek keretében elkészül első ütemben az M6-os autópálya – Németkér, Tolna-Fejér megyehatár, második ütemben pedig az M6-os autópálya – Paks közötti szakasz rekonstrukciója.

Az út jellemzően hat méter burkolatszélességű felhízott föld vagy nemesített padkával. A felújítás során két rétegben épített aszfaltburkolat-megerősítés épül. Három helyen, a kis sugarú ívekben, forgalombiztonsági szempontból ívbővítés készül. A burkolatfelújításhoz kapcsolódóan megtörténik a burkolt árokszakaszok javítása és tisztítása, illetve a földárokszakaszok profilozása és tisztítása, továbbá a hiányzó földárokszakaszok és átereszek építése. A beruházásnak része öt, öböllel rendelkező autóbuszmegálló kiépítése, valamint három, öböllel nem rendelkező autóbuszmegálló szabványos öböllel és felszállószigettel történő kiépítése. Az autóbuszmegálló-öblök teherbíró, kopásálló bazaltbeton burkolattal épülnek. A kivitelezési munkák várható befejezése december 28.

– Több évtizedes adósságot törlesztünk a felújítással– emelte ki a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a munkálatok megkezdéséről a paksi városházán tartott sajtótájékoztatón. Süli János hozzátette: az úttest megújulása szorosan kapcsolódik az atomerőmű-bővítéshez. – A következő hónapokra tervezett útfelújítások mind azt a célt szolgálják, hogy megvalósulhasson a zökkenőmentes humánerő- és anyagbeszállítás az atomerőműbe, emellett 40-50 éves adósságot is törlesztünk, hiszen rossz állapotuk miatt ráfért ezekre az utakra a felújítás – emelte ki.

A megújuló útszakasz Németkért is érinti. A település polgármestere szerint a projekt jelentősen javítja az életminőséget. – Jó most településvezetőnek lenni, hiszen nagyon sok értéket teremtünk a következő időszakban. A közlekedésbiztonság növelésével, a célállomások eléréséhez szükséges idő lerövidítésével javítjuk az emberek életminőségét, ami nagy kincs mindenki számára – fejtegette Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere.

A fejlesztést Paks lakossága is várja, hiszen ez az út a legrövidebb a Balaton felé – emelte ki Szabó Péter, Paks polgármestere, aki azt is hangsúlyozta, hogy a megújult útszakaszon érkező forgalom a várost elkerülő tehermentesítő útra érkezik majd, melynek tervezése zajlik.

– Tolna megyében a fő feladat a fejlesztés – szögezte le a sajtótájékoztatón a megyei közgyűlés alelnöke. Orbán Attila hozzátette, hogy a térség úthálózatát rendszeresen vizsgálják. – Ráfér a felújítás a megye útjaira, örülök, hogy elkezdődik ez a folyamat. A TOP-os forrás biztosításán túl a fejlesztések megvalósításában való részvétel is fontos számunkra – mondta az alelnök.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút teljes körű felújítását indította el. Ebből Tolna megyében csaknem 19 kilométernyi út felújítása valósult meg az Európai Uniós forrásból. A most indult projekt keretében 10,483 kilométeren teljeskörűen újul meg a 6231-es jelű Paks–Cece összekötő út a Fejér megyei megújult szakasz folytatásaként, a hat részből álló idei Tolna megyei útprogram első ütemeként.

– A Paks-Németkér-Cece, valamint a Györkönybe, illetve a Pusztahencsére vezető utak felújítása már megkezdődött a munkaterület-átadással, néhány héten belül a Paks–Nagydorog–Sárszentlőrinc, a Dunaföldvár–Bölcske–Madocsa–Dunakömlőd és a Dunaszentgyörgy–Fadd–Tolna utak rekonstrukciójára is felvonulnak az építők szakemberei – erről Becze Szabolcs Ferenc, a Magyar Közút Np. Zrt. Tolna megyei igazgatója tájékoztatott a rendezvényen. Kérte a közlekedők figyelmét és megértését, azt mondta, hogy az összesen 65 kilométernyi útszakasz felújítása során mindenütt biztosítják majd a folyamatos közlekedhetőséget.