Felavatták az új stadiont Pakson

A Paksi FC megújult stadionjának avatója utánpótláscsapatok focibemutatójával indult. A program Sűrü Tamás, többszörös országos, Európa- és világbajnok sportoló freestylefoci-bemutatójával folytatódott, majd koncertet adott a USNK. Ünnepi köszöntőt mondott Szabó Péter, Paks polgármestere. Mint mondta, a stadionavató ünnepélyesen lezárja a 2017 óta tartó építkezést, egyben figyelmünket a paksi foci több mint százéves története felé is fordítja.

Szabó Péter, Paks polgármestere beszédet mond a stadionavatón. Fotó: Babai István
Szabó Péter, Paks polgármestere beszédet mond a stadionavatón. Fotó: Babai István

– Városunkban a 20. század elejétől nemcsak szeretjük a futballt, de mindig is igyekeztünk magas szinten űzni. Az 1952-ben alakult egyesület különösen eredményes időszakot élt meg az 1960-as, 1970-es években, melynek egyik csúcspontja 1966-ban volt, amikor felavatták az új füves pályát – kezdte a múltidézést a polgármester. Arra is emlékeztetett, hogy 1975-ben a szabadföld kupa megnyerése jelentette a klub akkori történetének másik csúcspontját. – A klub legújabb kori története pedig immár 2003 őszétől tizenhét éve íródik, melyből kiemelkedik 2011, amikor csapatunk a bajnokságban második helyezett lett, megnyerte a ligakupát és a magyar csapatok közül legmesszebbre jutott az Európa Liga selejtezőkörében – mondta.

Szabó Péter kiemelte, hogy az új stadion egyszerre szolgálja a város sportszerető lakosságát és a régió futballjának fejlődését. – Hiszen jó ide kijönni egyénileg, társaságban, családunkkal, gyermekeinkkel és unokáinkkal, hogy 21. századi modern és kulturált környezetben, igazán testközelből nézhessük kedvenceinket, érezhessük a frissen vágott fű illatát és 90 percre elfelejtsük a hétköznapok terheit. De az új stadion reményeim szerint akkor fogja szélesebb körben is szolgálni városunkat, ha a következő években minőségi kulturális rendezvényeknek is otthona lesz – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte, hogy a legnagyobb nyertese ennek a jelentős beruházásnak pedig a paksi foci, nemcsak, mert mostantól remek környezetben futballozhatnak a felnőtt profi csapat tagjai, hanem mert egy ilyen szép komplexum kultúrát teremt, tiszteletet parancsol és az embert talán ösztönösen is jobb teljesítményre ösztönzi. – Hiszem, hogy az új stadion légköre azt a 300 utánpótláskorú gyermeket és fiatalt is megerősíti ambícióval, küzdeni akarással, foci iránti alázattal, akik jelenleg a PSE színeiben formálódnak minél jobb focistává. Bízom benne, hogy a jelenlegi tendencia megmarad, és egyre több paksi és városkörnyéki fiatal jut el korosztályos válogatottba vagy éppen a PSE felnőtt csapatába, amely 17 éve egyedüliként a magyar élvonalban légiósok nélkül, csak magyar játékosokra építve állja meg a helyét – hangsúlyozta a polgármester, aki zárógondolataiban megköszönte a város nevében Magyarország Kormányának anyagi támogatását, és mindazok munkáját, akik szívvel-lélekkel dolgoztak az új paksi stadion megépítésén.

Gellei Imre. Fotó: Babai István
Gellei Imre. Fotó: Babai István

Szabó Péter polgármester után Gellei Imre, volt szövetségi kapitány (2001–2003), a Paksi FC korábbi edzője (2007–2010), az MLSZ képviselője mondott köszöntőt.

Lenkey István, református lelkész, Nepp Éva, evangélikus lelkész és Kutas Attila, katolikus plébános (b.-j.). Fotó: Babai István
Lenkey István, református lelkész, Nepp Éva, evangélikus lelkész és Kutas Attila, katolikus plébános (b.-j.). Fotó: Babai István

Az ünnepi beszédek után Nepp Éva evangélikus lelkész, Kutas Attila katolikus plébános és Lenkey István református lelkész megáldották az új létesítményt, majd Szabó Péter és Gellei Imre a szalagátvágási ceremóniával átadták a stadiont.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Az ünnepi pillanatok után pályára lépett a Paksi FC az Újpest FC ellen az OTP Bank Liga első fordulójában, a mérkőzés félidejében a dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport tartott bemutató, akik most először léptek fel Pakson. A mérkőzésről ide kattintva olvashatnak.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István