Négyszáz főt tesztelnek koronavírusra Pakson

A koronavírus-járvány várható második hullámának megelőző intézkedéseként négyszáz személyt tesztelnek a napokban Pakson. A szűrésekre azért van szükség, mert a Paksi Gyógyászati Központ egyik munkatársáról kiderült, hogy szoros kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzöttel. Erről Szabó Péter polgármester és dr. Bodnár Imre főigazgató tájékoztatták a sajtó képviselőit ma (08.26.) délután.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.), és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Az önkormányzat fenntartásában működő gyógyászati központ főigazgatója, dr. Bodnár Imre arról tájékoztatott, hogy intézményük egyik dolgozójáról kontaktkutatás során kiderült, hogy igazoltan fertőzött beteggel érintkezett. Az érintettet azonnal karanténba utalták, és megkezdték a tesztelését. Bízunk benne, hogy nem lesz pozitív az eredménye, de a megelőzés érdekében úgy döntött a városvezetés, hogy a napokban a helyi egészségügyi szférában dolgozókat, valamint a Paksi Életfa Idősek Otthona munkatársait és lakóit leteszteli koronavírusra a Medicover – tájékoztatott Szabó Péter polgármester. – A koronavírus-járvány első hulláma ellen sikeresen védekeztünk. Ahogy akkor, úgy a továbbiakban is nagy figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre, arra, hogy időben cselekedjünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy megtesszük ezt a lépést, egyrészt azért, hogy biztosított maradjon az egészségügyi ellátás, másrészt, hogy biztonságban tudhassuk a legveszélyeztetettebbeket, azaz az időseket – fejtegette Szabó Péter.

Azt is elmondta, hogy az önkormányzat összesen négyszáz személyen végezteti el a vizsgálatot saját költségen, egy koronavírusteszt harmincezer forintba kerül. A tesztek elvégzését az idősek otthonában kezdik csütörtökön (08.27.), majd az egészségügyi ellátórendszerben folytatják a szűrést: pénteken (08.28.) a fürdőgyógyászati részleg dolgozóit, szombaton (08.29.) a házi- és gyermekorvosoknál, valamint a fogorvosoknál, hétfőn (08.31.) pedig a szakellátásban dolgozóknál végzik el a vizsgálatot.

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány második hulláma előtt, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres, alapos kézmosásra, a kézfertőtlenítésre és a szájmaszk viselésére. A főigazgató emlékeztetett, hogy a közegészségügyi szabályok továbbra is fennállnak, azaz a Paksi Gyógyászati Központ épületébe csak testhőmérséklet-mérés, egy kérdőív kitöltése és kézfertőtlenítés után léphetnek be a páciensek, és szájmaszkot kell viselniük, valamint mivel egészségügyi készenléti helyzet van, a szakrendelések továbbra is csak telefonos konzultációt követően kereshetők fel.

Ide kapcsolódik a hír, hogy ideiglenes látogatási tilalom lépett életbe a Paksi Életfa Idősek Otthonában. Kávási Brigitta intézményvezető elmondta, hogy a koronavírus-járvány várható második hullámától úgy lehet a legjobban megóvni az otthon lakóit, hogy elkerülik a személyes találkozást a családtagokkal és rokonokkal. Mindeközben folyamatosan fertőtlenítenek, a higiénés szabályokra kiemelt figyelmet fordítanak az intézményben.