Kárpát-medencei Zenés Találkozó volt Pakson

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékezve koncertsorozatot és megemlékezést tartottak Kárpát-medencei Zenés Találkozó címmel Pakson. A zenei rendezvény helyszíne az Energetikai Technikum és Kollégium sportcsarnoka volt. A programot az Ismerős Arcok lemezbemutató koncertje zárta.

– Nincs olyan kis település, hol egy irodalmi fellépésre, könyvkiadásra vagy akár egy emlékhely kialakítására ne került volna sor. A trianoni évfordulóról a pandémiás helyzet ellenére is megemlékeztünk, a nemzeti összetartozás szellemét Magyarországon méltóképpen ünnepeltük meg – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Kárpát-medencei Zenés Találkozó rendezvény fővédnöke a Táncsics parkban található trianoni emlékműnél. Az eseményen elhangzott, hogy Paks Város Önkormányzata és polgárai évtizedek óta ápolnak testvérvárosi, partnervárosi, baráti és családi kapcsolatokat határon túl élő magyarokkal. – A mostani programon is szerettünk volna együtt ünnepelni – hangsúlyozta Süli János, hozzátéve: megint maradandót alkottunk, hiszen mind a paksiak, mind a határon túliak, a testvérvárosok lakói az élő közvetítésnek köszönhetően be tudnak kapcsolódni a programba. Süli János kiemelte a zárt kapuk mögött is igényes zenei produkciót bemutató zenekarok munkáját is.

Süli Jáno miniszter. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Süli Jáno miniszter. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A koncertsorozatot az Energetikai Technikum és Kollégium sportcsarnokában augusztus 29-én a Nu-Line Experiment koncertje nyitotta, őket követte Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a GP Klub (Galánta-Paks Klub egykori Ghymes zenészekkel), a TransylMania együttes, majd az Ismerős Arcok fellépése.

Az Ismerős Arcok zenekar zárta a programot. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Az Ismerős Arcok zenekar zárta a programot. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A TransylMania előadásával párhuzamosan a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján felavatott emlékműnél beszédet mondott a műalkotáson lévő idézet szerzője Nyerges Attila, az Ismerős Arcok együttes énekese. Leber Ferenc, Paks alpolgármestere az önkormányzat nevében szólt a megjelentekhez. – A rendszerváltozáskor megkezdett munkát ma is folytatjuk, amikor a kultúra területén, ilyen és ehhez hasonló zenés találkozókkal teret adunk a határon túli és a hazai zenészeknek, hogy együttműködjenek, helyreállítsák az évezredes kulturális kapcsolatokat. Amit Trianon lerombolt, azt a száz évvel későbbi időszakban nekünk kell újjáépítenünk – húzta alá.

A testvérvárosok és a határon túli magyarok nevében Palya Gábor, Galánta jegyzője arról beszélt, hogy a határon kívül rekedt magyar emberek nagyon büszkék Paksra, a testvérvárosukra, a paksi emberekre. – Paks nagyon gazdag testvér, nem csak anyagiakban, hanem érzelmileg, emberileg és lélekben – fogalmazott.

A találkozó zenei programját a koronavírus-járvány miatt online kísérhették figyelemmel élőben a zenekedvelők a TelePaks Televízióban és a TelePaks Youtube csatornáján. Gárdai Ádám a program szervezője úgy értékelt, hogy nagyon jól sikerült a koncertsorozat, igényes zenei produkciókat láthattak és hallhattak az érdeklődők. A Kárpát-medencei Zenés Találkozó az Ismerős Arcok zenekar lemezbemutató koncertjével zárult. A programot Paks Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II Zrt. és a TelePaks Médiacentrum Nonprofit Kft. támogatta.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A képen (b.-j.) Gárdai Ádám szervező, Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, Palya Gábor, Galánta jegyzője, Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter és Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar énekese. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök