A Paksi Életfa Idősek Otthonában elvégezték a koronavírusteszteket

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– A Paksi Életfa Idősek Otthonában 147 koronavírustesztet végeztek, 146 negatív lett. Egy dolgozó eredménye lett pozitív, aki azonban már több mint két hete szabadságon volt, nem járt az otthonban, nem került kapcsolatba a munkatársaival és a gondozottakkal – jelentette be Szabó Péter, Paks polgármestere sajtótájékoztatón.

Mint emlékeztetett, augusztus 26-án adott tájékoztatást dr. Bodnár Imrével, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójával arról, hogy a koronavírus-járvány várható második hullámának megelőző intézkedéseként négyszáz személyt tesztelnek Pakson. A szűrésekre azért van szükség, mert a gyógyászati központ egyik munkatársáról kiderült, hogy szoros kapcsolatba került egy igazoltan koronavírus-fertőzöttel. Az akkor meghozott döntés értelmében tesztet végeznek a Paksi Gyógyászati Központ munkatársainak körében, hogy biztosított maradjon az egészségügyi ellátás, valamint a Paksi Életfa Idősek Otthonában, hogy biztonságban tudhassuk a legveszélyeztetettebbeket, azaz az időseket.

Szabó Péter most arról is beszámolt, hogy a gyógyászati központban eddig 67 tesztet végeztek el, mindegyik negatív lett, annak a munkatársnak a tesztje is, akinek esete kapcsán elrendelték a szűrést a két intézményben. – Legkésőbb ezen a héten csütörtökön tájékoztatom a sajtón keresztül a lakosságot a gyógyászati központban dolgozók körében végzett szűrések végleges eredményéről – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az intézményben mindent megtesznek a megelőzés érdekében, a közegészségügyi szabályok továbbra is fennállnak, azaz az épületbe csak testhőmérséklet-mérés, járványügyi kérdőív kitöltése és kézfertőtlenítés után léphetnek be a páciensek, és szájmaszkot kell viselniük.

Szabó Péter arról is beszélt, hogy amennyiben pozitív eredményű teszt van a városban, az érintett személy azonnal hatósági karanténba kerül, majd a paksi járási hivatal népegészségügyi osztálya megkezdi a kontaktkutatást. A szoros kontaktok szintén házi karanténba kerülnek. Elkezdik a kontaktok tesztelését is, és ha pozitív eredmény van, akkor azon a vonalon tovább folytatódik a feltérképezés. A karanténszabályok betartását akár naponta többször is ellenőrzi a rendőrség. A házi karanténba utalt személyek két negatív tesztet követően kaphatják meg a hatóságtól a karantént feloldó határozatot, ennek megérkezését meg kell várniuk.

– A kontaktkutatás hatósági eljárás, nem az önkormányzat végzi. Ha ilyen eset van, arról csak az érintett személyeknek és a hatóságnak van tudomása, mert ezek szenzitív információk, és tekintettel kell lenni a személyiségi jogokra. Csak abban az esetben tud az önkormányzat esetről, amennyiben a fenntartásában működő intézményben fordul elő, ilyenkor az adott intézmény vezetője értesíti az önkormányzatot – hangsúlyozta a polgármester.

Szabó Péter arra is kitért a sajtótájékoztatón, hogy elkezdődött az iskola, működnek az óvodák, kéri a szülőket, gyerekeket, az intézményekben dolgozókat, hogy fokozottan figyeljenek oda a megelőző intézkedések, előírások betartására. – Pakson március óta kedvezően alakult a helyzet, közös felelősségünk, hogy ez továbbra is így legyen – húzta alá.