Jó napot, mi újság? – Krizsán Árpád

Krizsán Árpád. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Krizsán Árpád. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A fizika nap mint nap körülvesz bennünket. A feladatom az, hogy ezt megmutassam, és érthető, élvezetes módon magyarázzam el a különböző fizikai jelenségeket – mondja Krizsán Árpád, az Atomenergetikai Múzeum múzeumpedagógusa.

Az intézmény kollektíváját nagy kihívás elé állította a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. – Március közepén be kellett zárni a múzeumot. Azonnal elkezdtünk gondolkodni, hogyan tudnánk tovább folytatni azt a természettudományos ismeretterjesztő munkát, amivel az iskolai fizikaoktatást igyekszünk segíteni a tanév során programjainkkal. Az nem volt kérdés, hogy ennek csatornája az online tér lesz, csak a módját kellett kiokoskodnunk. Először úgymond fizikakorrepetálásra hívtam a diákságot a Facebookon, kifejezetten olyan témákról beszéltem, amelyek támogatják az iskolai tananyagot. A gyerekek természetesen kérdezhettek is az élő adás során és azt követően egyaránt. Később rövid, fizikai kísérleteket bemutató videókat is készítettünk, amelyek igen népszerűnek bizonyultak, különösen sikeres volt például a transzformátoros, és az egyik folyékony nitrogénnel végzett kísérlet – mondta Árpi. Arról is beszámolt, hogy átvitték az online térbe interaktív tudáskapszulájuk kiterjesztett valóság alkalmazását, és játékot is kapcsoltak hozzá, valamint közzétették az interneten a virtuális valóság szemüvegükkel megtekinthető, a múzeum egyes területeit bemutató felvételeket 360 fokos képek formájában.

– Újra kellett gondolnunk a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településein működő általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályosainak szervezett Teller Ede fizikaversenyünk lebonyolítását is. Ez a megméretés kiegészíti, egyben lezárja a tanév során zajló kihelyezett fizikaóráinkat, és hangsúlyt helyez a múzeum gyűjteményének megismerésére is. A vetélkedés a hagyományostól eltérően most nem csapatban, hanem egyéniben zajlott, a feladatmegoldásokat interneten keresztül vártuk a jelentkezőktől. Amikor Enyedi Bernadett intézményvezetővel és kollégáimmal summáztuk ezt az időszakot, arra jutottunk, hogy az online megjelenések és a személyes találkozással zajló múzeumpedagógia és egyéb programjaink jól megférhetnek egymás mellett, így előbbiről a normál működésben sem mondunk le. A veszélyhelyzet elmúltával aztán a múzeum újranyitásáig is kicsit kinyílt a világ, vittünk bemutatót a Pakson rendezett Napközi Erzsébet-táborokba, és a soltvadkerti természetismereti táborba is – összegzett Krizsán Árpád.

Arról is beszélt, hogy már az általános iskolában felkeltették tanárai az érdeklődését a természettudományok iránt, ami szülővárosában, Dombóváron, az Illyés Gyula Gimnáziumban tovább fokozódott. A Szegedi Tudományegyetemen (JATE) szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanár diplomát.

– A munkalehetőség hozott bennünket a párommal, Kószó Krisztinával Paksra 2003-ban, mindketten állást kaptunk az ESZI-ben. Ő most is ott dolgozik, matematikát, fizikát és szakmai gazdasági tantárgyakat tanít, és felnőttképzési vezető. Szerettem ott tanítani, mellette óraadóként megfordultam a Dunaújvárosi Főiskolán és a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. Amikor megnyitották az Atomenergetikai Múzeumot, a szakmai tanácsomat kérték a múzeumpedagógiai program kialakításához, aztán 2016-ban lehetőségem volt a váltásra, amivel éltem – vázolta eddigi szakmai pályafutását Árpi.

– A múzeumi munkámat is nagyon szeretem, hiszen most is tanítok, csak másképpen. A múzeumban nem erőltetünk rá senkire semmit, az a célunk, hogy elmagyarázzuk a fizikai jelenségeket, törvényszerűségeket. A fizikáról, ezen belül például az energetikáról nem érzelmi alapon kell gondolkodni, hanem a megfelelő háttértudás birtokában kialakítani a véleményünket. Sok embernél hiányzik a tudományos háttérismeret, amit egyszerűen is el lehet magyarázni, mi ezt tesszük – húzta alá.

Árpád azt is elmondta, hogy időközben négytagúvá bővült családjukkal igazi otthonra leltek Pakson. Kisfiuk még óvodás, kislányuk harmadik osztályos, mindketten a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba járnak. Szabadidejükben sokat kerékpároznak, új szenvedélyük a stand-up-paddling, azaz állva evezés. Árpád rendre rolleren tűnik fel a városban, mert mint mondja, így gyorsabban halad, mint gyalog. A rollerezés fizikájáról pedig nyilván hosszan tudna beszélni.

A cikk a Paksi Hírnök 2020. augusztus 28-i számában jelent meg. A koronavírusos esetek növekvő száma miatt azóta határozatlan időre felfüggesztették a látogatók fogadását a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjában, valamint az Atomenergetikai Múzeumban.