Paksról indul a Roszatom jubileumi fotókiállítása

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks
Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Atomkor – 75 év az emberek szolgálatában címmel nyitottak fotókiállítást az orosz atomenergetikai ipar fennállásának 75. évfordulója alkalmából Pakson, a városháza előtti téren. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által rendezett fotókiállítás megnyitóján beszédet mondott felvételről Alekszandr Hazin, a Paks II. projekt orosz generálkivitelezője, az ASZE Mérnöki Vállalat szenior alelnöke, a paksi projekt igazgatója, a helyszínen Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke, és dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A megjelenteket köszönti Kóti Lóránt, a Roszatom magyarországi kommunikációs vezetője. A képen (b.-j.) Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A kiállítás bemutatja, hogyan jutott háromnegyed évszázad alatt az orosz atomenergetikai ipar az első atomerőműtől odáig, hogy mára az alacsony karbonkibocsátású energiatermelés globálisan meghatározó szereplőjévé és a világ egyik vezető technológiai cégévé vált. A látványos stereo-vario képtechnikának köszönhetően plasztikusan láthatóak az orosz atomenergetikai ipar eredményei. A felvételeken bemutatják a Paks II. referenciájául szolgáló, már működő oroszországi atomerőműveket is.

Alekszandr Hazin, a Paks II. projekt orosz generálkivitelezője, az ASZE Mérnöki Vállalat szenior alelnöke, a paksi projekt igazgatója. Fotó: Paks II. Zrt honlapja.
Alekszandr Hazin, a Paks II. projekt orosz generálkivitelezője, az ASZE Mérnöki Vállalat szenior alelnöke, a paksi projekt igazgatója. Fotó: paks2.hu.

Alekszandr Hazin, a Paks II. projekt orosz generálkivitelezője, az ASZE Mérnöki Vállalat szenior alelnöke, a paksi projekt igazgatója beszédében felhívta a figyelmet a kiállítás címében szereplő szolgálat szóra. – Ezen annak a sok dolognak az összességét értjük, amit az atomenergia nyújt az emberiség számára. A békés célú atomenergia biztosítja a fényt, a fűtést és a kényelmet az otthonokban – fogalmazott. Azt mondta, hogy az orosz atomenergetika a világ első atomerőművének 1954-ben Obnyinszkban történt beindításától kezdve a haladás útján jár. Az atomenergetika megbízható energiaellátást jelent az emberek számára, és ami különösen fontos, hogy mindezt környezetvédelmi szempontból tisztán, károsanyag-kibocsátás nélkül teszi. – Minden túlzás nélkül, nyugodtan kijelenthetem, hogy az atomenergetikát áthatja közös házunk, a világ iránt érzett felelősség. Ez a felelősség mutatkozik meg az atomenergetika legfontosabb alapelvében: a biztonság mindenek előtt elvben – fogalmazott, kiemelve, hogy a paksi atomerőmű működésének is ez az alapelve, az orosz és a magyar szakemberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően ma a paksi atomerőmű Európa és a világ egyik legbiztonságosabb ilyen létesítménye. Arról is beszélt, hogy a biztonságtechnikai megoldások terén tapasztalható haladás ösztönzi az új generációs atomerőművek fejlesztését. – Pakson építik fel a legmodernebb 3+ generációs atomerőművi blokkokat. A nyomottvizes VVER-1200 blokkok a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelelnek. A paksi atomerőmű újabb blokkjainak tervezésekor maximálisan figyelembe vettük magyar megrendelőnk és a magyar Országos Atomenergia Hivatal szigorú követelményeit. Már a szabályzó hatóság számára, 2020. június 30-án átadott engedélyeztetési dokumentáció volumene is erről tanúskodik, 283 ezer oldalnyi anyagot tartalmaz. A Paksra telepítendő új atomerőművi blokkok aktív és passzív biztonsági rendszerekkel lesznek ellátva, melyeknek köszönhetően ezek a blokkok maximálisan biztonságosak lesznek – összegzett Alekszandr Hazin. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy milyen szerepet játszik az atomenergetika a tudományos eredmények terén. – A kiállításon bemutatott különleges fényképeken megtekinthetik azokat a berendezéseket, melyeket az orosz szakemberek fejlesztettek ki a fúziós energetikai kísérletek számára, valamint azokat a kozmikus készülékeket, melyek segítségével az emberiség mélyrehatóbb információt kap a világegyetemről – mondta.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks
Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A kiállításon látható fotók üzenete egyértelmű: az orosz atomenergetika világszínvonalú, világelső – ezt már Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója mondta, hozzátéve, hogy a kiállítás képeit böngészve látni, hogy Oroszország az elmúlt több mint hét évtizedben magas szintre fejlesztette a nukleáris technológiát. – A tárlat fényképeit látva az ember még mérnöki tudás nélkül is megbizonyosodhat róla, hogy Pakson a ma elérhető legkorszerűbb, legmodernebb, legbiztonságosabb atomerőművi blokkok épülnek meg a következő években. Mint az közismert, Magyarország évtizedekkel ezelőtt letette voksát az atomenergia és ezzel együtt az orosz technológia mellett, erről egy külön tablókép is tanúskodik, amelyen az első négy blokk építésekor készült fotókkal nosztalgiázhatunk – fogalmazott Mittler István, kiemelve, hogy az orosz technológia bevált Magyarországon, ezért most ismét ezt választva építik Pakson az új blokkokat. – Ezek az élvonalbeli technológiával működő blokkok segítenek majd legalább hatvan éven keresztül hozzájárulni az ország energiabiztonságához, és megfizethető, tiszta energiát biztosítani a magyar lakosság és a gazdaság számára – húzta alá a kommunikációs igazgató. Kitért arra is, hogy a Magyarországon meglévő komoly nukleáris szakértelemre és tapasztalatra alapozva szeretnének együtt dolgozni az orosz szakemberekkel egy világszínvonalú atomerőmű építésén. – Sok-sok tapasztalatot gyűjtöttünk mostanáig, de a látványos, izgalmas mozzanatok még előttünk állnak. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatóságán azért is dolgozunk, hogy megörökítsük a közös projekt minden fontos momentumát – húzta alá.

Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere azt mondta, hogy a Roszatom, ez a nagy múltú cég az atomenergetika technológiai láncának minden lépését lefedi, egészen az uránbányászattól az atomhulladék kezeléséig. – Ezt a versenypozíciót, versenyelőnyt bizonyítottan biztonságos technológiai ipari létesítményei, magasan kvalifikált humánerőforrása, erős pénzügyi háttere, és több mint 75 éves szakmai szakértelme és tapasztalata biztosítja – fogalmazott az alpolgármester. Emlékeztetett, hogy Paksra hasonló feladat vár az atomerőmű bővítése kapcsán mint egykor. –Integrálni, befogadni kell az ide érkező, más kultúrával rendelkező szakembereket. Segíteni kell nekik, hogy otthon érezzék magukat városunkban, szórakozási, sportolási és kulturális igényeik elérésében teret, lehetőséget kell nekik biztosítani. Paks II.-t az évszázad beruházásának tartjuk, amely megbízható, károsanyag-kibocsátás nélküli energiaellátást biztosít majd egész Magyarországnak. Az atomerőmű-beruházás nemcsak az ország ipari technológiai fellendülését hozza, hanem jólétet, biztos megélhetést biztosít Pakson és a térségben élőknek. Ez az innováció jelenti a Paks és környékén lévő vállalatoknak az új megrendeléseket, az új munkahelyeket – összegzett Szántó Zoltán.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogy megtiszteltetés és igen hasznos, hogy a Paks és Kalocsa környéki települések lakosai is betekintést nyerhetnek az orosz atomenergia-ipar 75. jubileuma alkalmából rendezett kiállításba. – Pakson az orosz atomenergia-ipar története közel félévszázados múltra tekint vissza, melyből huszonöt évet a TEIT mint a lakossági tájékoztatás fő csatornája kísért végig, közvetítve az iparág sajátosságait a társulás tizenhat településén, a Duna mindkét oldalán. Érdeklődéssel várjuk az iparág további fejlődési lehetőségeit, a jövő energiatermelő berendezéseit. Biztos vagyok benne, hogy a látványos képek a leírásokkal együtt közelebb hozzák az atomenergia világát, az atomerőmű működését, munkáját és fontosságát – mondta.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy látható volt, ahogy egy kistelepülésből élhető, szép várossá vált Paks az atomerőmű-építés révén, élsportolóként többször járt Oroszországban, ahol megkaptak mindent segítséget, úgy érezhették magukat, mintha otthon lennének, most pedig kommunikációs igazgatóként több projektet visznek közösen a Roszatommal. – Ezek a projektek sikeresek, jó az együttműködés, ami előrevetíti, hogy a következő nagy projekt, a Paks II. építése is sikeres lesz – húzta alá dr. Kovács Antal.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A megnyitó után megtekintették a megjelentek a tárlatot. A nap folyamán Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő vezetésével tárlatvezetést tartottak az érdeklődő fiataloknak. A kiállítás 2020. október 25-ig tekinthető meg a paksi városháza előtti téren.