Polgármesteri köszöntő az idősek világnapja alkalmából

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Szabó Péter polgármester a TelePaks híradójában köszöntötte ezen a napon városunk szépkorú polgárait:

„Számomra elgondolkodtató a szépkorú elnevezés. Hiszen a tiszteleten túl, talán egyfajta szemérmesség is meghúzódik mögötte, hogy mégse idősözzünk le senkit. De hiszem, hogy ennél még több is van az elnevezés mögött. Hiszen az ember csak azt képes szépnek látni, amit magában hiányként él meg. Ezért is lehet, hogy az idősebb korosztály nem mindig látja szépnek az erő fogyását, a betegségek és egyéb testi-lelki nehézségek mindennapi hordozását.

De a fiatalok és a középkorúak éppen ezért újra és újra nagy tisztelettel csodálkozhatnak rá az idősödő szülők és nagyszülők valódi szépségére. Kérges kezeik évtizedeken át dolgozó és szolgáló erejére, a ráncokkal szegélyezett tekintetükből áradó csillogó szeretetre, az általuk kimondott szavak bölcsességére, és lelkük örök fiatalságára, mellyel igent mondanak az életre.

Ezt a szépséget nem adják sem pénzért, sem ajándékba. Ez a szépség az idő, a lelkierő, a bölcsesség és a kitartás gyümölcse. És ezt az emberi szépséget nekünk tisztelnünk és megbecsülnünk kell.

Ezért is jó, hogy minden évben ezen a napon kifejezhetjük tiszteletünket Önöknek, városunk szépkorú polgárainak. Most a járvány miatt sajnos más keretek között mondunk őszinte köszönetet munkájukért, szolgálatukért, melyet közösségünkért és családjukért tettek az elmúlt évtizedekben. Mindezért pedig megbecsülés illeti Önöket, melyet a város részéről azzal kívánunk kifejezni, hogy folyamatosan növeljük városunk időseket érintő szolgáltatásainak körét és színvonalát.

Ezért is fogjuk a következő időszakban a gyógyászati központban szélesíteni a szakellátást és a speciális ellátási formákat, és folyamatosan biztosítjuk a biztonságos háziorvosi ellátást is. A hamarosan forgalomba álló elektromos buszok lehetővé teszik, hogy fejlesszük a külső városrészek, az Öreghegy és a városközpont közötti közösségi közlekedést, ezzel védve egészségünket és városunk levegőjének tisztaságát. Hisszük, hogy kitűzött céljaink megvalósításával városunk szépkorú polgárai is komfortosabban, nagyobb biztonságban élhetik mindennapjaikat.

Azt gondolom, hogy szépkorúnak lenni azt jelenti, hogy az ember gazdag tapasztalattal, bölcsességgel, sokszor humorral, büszkén éli az életet. Amikor már nem a rohanó idő vagy a birtoklás mennyisége, hanem az emberi élet valódi értékei számítanak. Az egészség, a család békéje, ölelő szeretete, az unokák mosolya. Kívánok mindehhez, jó egészséget és sok örömöt.”