Tizenöt témát tárgyalt októberi ülésén a képviselő-testület

Fotó: Szép Zsóka/ TelePaks

Felújítják a Szentháromság teret, munkacsoport alakul a helyi közösségi közlekedés szervezésének támogatására és Paks hivatalosan kezdeményezi a testvérvárosi kapcsolat kialakítását Zentával. Egyebek mellett erről döntött a képviselő-testület. A grémium 15 témát tárgyalt októberi ülésén.

– Az itt élők védelme és az energiaellátás biztonsága miatt fontos, hogy Pakson zökkenőmentesen működjön az egészségügyi ellátás, nem örülünk a szakdolgozók átvezénylésének, és az ebből következő korlátozásoknak – fogalmazta meg a PDF frakció véleményét a közérdekű bejelentések között Heringes Anita képviselő a testületi ülés elején. – Nekünk is a paksiak a legfontosabbak, de jogszabály kötelez bennünket a kormányhivatali intézkedések betartására. Naponta egyeztetünk dr. Valler Gyöngyi tisztifőorvossal és dr. Bodnár Imre főorvossal azért, hogy folyamatosan biztosított legyen Pakson az alap- és szakellátás – mondta válaszában Szabó Péter polgármester.

Közalapítványok, alapítványok beszámolóját tárgyalta ezt követően a képviselő-testület. Törvényi kötelezettség a beszámolók elkészítése, egyhangú igennel fogadták el valamennyi, a szervezetek működéséről készített dokumentumot.

A lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is szerepelt az ülés napirendjei között. – Két-három év előkészítő munka után márciusban jelentősen módosítottuk a rendeletet. Az elmúlt hónapok igazolták a döntésünk helyességét, jóval magasabb lett a kiadható lakások száma, csökkent a várakozási idő, jelentősen csökkent a tartozásállomány, visszaszorítottuk a jogcím nélküli lakók számát – mondta a napirend ismertetésekor a polgármester, hozzátéve, hogy egyetlen területen nem tud a rendszer az igényeknek megfelelő megoldást kínálni, mégpedig a közérdekű elhelyezésre szolgáló bérlakások esetében. Az önkormányzatnak a rendeletben foglaltak szerint 15 közérdekű elhelyezésre szolgáló bérlakása van a Barátság utca 8. szám alatti lépcsőházban, jelenleg mind a 15 lakás bérbe adott. Amennyiben egy közszolgálatot ellátó vagy önkormányzati dolgozó költözik városunkba és létesít új jogviszonyt, jelenleg nem tud a város szolgálati lakást biztosítani számára. Erre a problémára kínál megoldást a helyi lakásrendelet módosítása úgy, hogy a döntéssel a Babits Mihály utca 6. szám alatti előtakarékossághoz kötött bérlakások közérdekű elhelyezésre is kiadhatóvá válnak. A rendeletmódosítást mindkét frakció támogatta. Kudorné Szanyi Katalin képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy gondolkodni kell az alacsony komfortfokozatú bérlakások számának emelésében, hogy legyen kiutalható lakás vészhelyzet miatt elhelyezésre szorulók számára. – A hivatal dolgozik a helyzet megoldásán – nyilatkozta a felvetésre reagálva Paks polgármestere.

A testület elfogadta a DC Dunakom Zrt. 2019. évi beszámolójáról és 2020. évi üzleti tervéról szóló előterjesztést, valamint a cég szervezeti és működési szabályzatának módosításáról szóló tájékoztatót, majd döntöttek a helyi közbeszerzési terv módosításáról. – A közbeszerzési tervet idén már háromszor módosítottuk az év közben elindított utcafelújítások (Liget, Búzavirág, Pákolitz utcák rekonstrukciója) miatt. Újabb beruházást indíthatunk el, mert a PIP Np. Kft-hez a Szentháromság tér felújítására benyújtott támogatási kérelmünk pozitív elbírálásban részesült. Várhatóan még idén el tudjuk indítani a tér teljes körű rekonstrukcióját, ami régi adósság. Nagy forgalmú a terület, gyermekintézmény is működik ott. A felújítással amellett, hogy megszépül a tér biztonságosabbá is válik a közlekedés – hangsúlyozta Szabó Péter. Azt is elmondta, hogy a közbeszerzési tervet azért is módosítani kellett most, mert a Pollack Mihály utcától északra fekvő területen, az oda tervezett lakópark miatt, elkezdődik a közművek kiváltása.

A helyi közösségi közlekedés szolgáltatás elindításához szükséges döntés előkészítésére munkacsoport alakul – erről is határozott a testület. Az öttagú grémium feladata lesz részt venni a helyi vonalhálózat kialakításában, a menetrendtervezet előkészítésben, az alkalmazandó jegyrendszer kiválasztásában és bevezetésének ütemezésében. A munkacsoport tagjaivá Nemeskéri Zsoltot, Szabó Zoltánt és Király István választották a Közlekedési Kft.-től, Pálmai Klára képviselőt a Fidesz-KDNP, illetve Mezősi Árpádot a PDF frakcióból.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a Via Futura Kft. készíti a „6237 jelű M6 autópálya – 6. sz. főút közötti paksi összekötő út” engedélyezési és kiviteli terveit. Ez egy három kilométer hosszú, kétszer egysávos összekötő út. Már készül az engedélyezési és a kiviteli terv, a képviselő-testület októberi ülésén arról döntött, hogy vállalja az útkezelői feladatokat és felhatalmazta a polgármestert az engedélyezési eljárásban az engedély megadásához szükséges dokumentumok aláírásával.

Törvényi kötelezettség minden esztendőben a Szekszárdi Tankerületi Központ által kijelölt általános iskolai felvételi körzetek véleményezése, ez is megtörtént az ülésen. Egyetlen változás az előző tanévhez képest, hogy a Kőris közzel kibővült a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola körzete.

A képviselő-testület egyhangúlag döntött arról, hogy testvérvárosi kapcsolatot kíván létesíteni a szerbiai Zenta városával. Zenta a Délvidék egyik legrégibb települése, azon vajdasági városok egyike, ahol a magyar lakosság van többségben, így a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A tizennyolcezer fős lakosság nyolcvan százaléka magyar anyanyelvű. Jelenleg Reichertshofennel, Galántával, Kézdivásárhellyel, Loviisa-val, Viskkel és Novovoronyezzsel van testvérvárosi kapcsolata Paksnak. Az együttműködés legfontosabb területei a kultúra, a helyi identitásmegőrzés lehetőségének támogatása, a közoktatásban részesülő gyerekek csereprogramon való részvétele, illetve a kereskedelmi-gazdasági célú kapcsolattartás. Ezeket szeretnék Zentával is megvalósítani – összegzett Szabó Péter polgármester.

Az Atom tér nevet kapja a lakótelepi központi park – így döntött a testület a többkörös szavazáson beérkezett lakossági véleményekre figyelemmel.

Arról is határozott a testület, hogy dr. Győri Gábor látja el tartós helyettesítésben a kettes számú házi gyermekorvosi körzetet november elsejétől. Dr. Bátai Mária jelezte az önkormányzatnak, hogy idős kora, krónikus betegsége és a kialakult vírushelyzet miatt be kívánja fejezni a körzetben végzett házi gyermekorvosi tevékenységét. A praxisjog 2021. szeptember 31. elidegeníthető, dr. Bodnár Imre főigazgatót bízta meg a képviselő-testület, hogy állandó gyermekorvost találjon a körzet ellátására.

Júliusi ülésén döntött arról a képviselő-testület, hogy részt vesz a Magyar Labdarúgó Szövetség Óvodai Pályaépítési Programjában, melynek keretében a dunakömlődi sporttelepen létesül egy 14×26 méter méretű műfüves grund OVI-foci pálya. – A beadott kérelem támogatásban részesült, így elkezdődhet a pálya kivitelezése – tájékoztatta a testület tagjait Szabó Péter.