Ünnepélyes keretek között adták át az Atom teret

Befejeződött a lakótelepi központi park felújítása. A megújult teret, amely az Atom tér nevet kapta, ma (10.08.) ünnepélyes keretek között adták át.

– A tér felújítása régi álma volt a városnak – kezdte köszöntőjét Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter a felújított lakótelepi központi tér avatóünnepségén. Beszélt arról, hogy a városban egyre több ponton látni megújult utcákat, tereket, miközben a település zöldítésén is munkálkodnak. Emlékeztetett, hogy zajlik az 1000 fát Paksra! elnevezésű program, amelynek keretében a facsemeték felét a lakosság körében ingyenesen osztják ki pályázati úton. Kitért arra, hogy szerződéskötésre készülnek a Gyulaj Zrt.-vel annak érdekében, hogy amennyi fát ki kell venni az atomerőmű-beruházás kapcsán, legalább kétszer annyit ültessenek. Köszöntője zárásaként reményét fejezte ki, hogy sikerül évtizedekig megőrizni jelenlegi állapotában a teret, és arra biztatott, hogy töltsön a lakosság itt minél több időt.

Süli János miniszter. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Süli János miniszter. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Egy olyan parkot adunk át a közösségnek, amelynek felújítása az elmúlt harminc év egyik legkiemelkedőbb beruházása volt városunkban. Hiszen a lakótelep Paks egyik legnépesebb városrésze, a park pedig a legforgalmasabb területe. Ugyanakkor a felújítás összege is kiemelkedő az elmúlt évtizedek városi beruházásainak sorában, hiszen nettó 1.6 milliárd forintot tudtunk a központi park megújulására fordítani, mely részben saját városi forrás, részben pedig kormánytámogatás, melyet ezúton is megköszönök magam és a város polgárai nevében Süli János miniszter úrnak – kezdte beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere, hozzátéve, hiszi, hogy legalább két évtizedes adósságot sikerült rendezni az önkormányzat részéről a város lakossága felé. Kiemelte, hogy az első perctől törekedtek arra, hogy a park minden részletébe beleálmodják azt a koncepciót, amit ma egy ilyen közösségi térnek tartalmaznia kell, és arra is, hogy a felújított tér minden eleme szellemiségében, szolgáltatásában visszaadja az idelátogatók számára, hogy az önkormányzat és a városvezetés milyen gondolatokat és értékrendet képvisel, amivel a lakosságot szeretné a mindennapokban szolgálni. Kitért arra is, hogy cél volt a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása, a komfortosság, valamint, hogy a tér egésze akadálymentesen legyen megközelíthető, és a gyalogosok biztonsága a lehető legnagyobb legyen. – Mindezek együtt szolgálják a parkkal kapcsolatos legfőbb szándékunkat, hogy ez a terület valódi közösségi térré alakuljon át. Olyan hellyé, ahol idősek és fiatalok családok és egyedülállók egyaránt biztonságban, komfortosan tölthetik idejüket beszélgetve, csendesen üldögélve, kutyát sétáltatva. Hiszem, hogy a következő időben az eddiginél is pezsgőbb közösségi élet modern színtere lesz ez a tér, ahol számos városi rendezvényünk is helyet kaphat. Nem titkolt reményünk az is, hogy a tér megújulása az itt található üzletek külső arculatának változását is elősegíti – húzta alá a polgármester, aki bejelentette, hogy a lakosság szavazatai alapján a központi park nevet, az Atom tér elnevezés váltja fel. – Az új nevet talán mindanyiunknak ízlelgetni kell még, de ahogy azt keleten tartják, a névben mindig benne van a nevet kapó sorsa és rendeltetése is. Ezért az új név annyiban mindenképpen helyhez illő, hogy atomerőmű nélkül soha nem épült volna fel városunk lakótelepi része, és Paks sem lenne az, amivé az elmúlt negyven évben vált. Egyben hiszem, hogy a megújult park előre jelzi városunk közös jövőjének, sorsának irányát is. Hiszem, hogy ez a gyönyörűen megújult tér jelképe lesz mindannak a változásnak, mely városunk előtt áll a következő egy-két évtizedben. Megtestesíti azt a modern, a közösség szolgálatára építő jövőképünket is, melyet a jelenlegi városvezetéssel Paks számottevő fejlődésének érdekében szeretnénk a következő években megvalósítani – hangsúlyozta Szabó Péter. Beszéde zárásaként mindenkinek megköszönte az elvégzett munkát, azt mondta, hogy legyünk büszkék erre a régóta várt sikerre.

Szabó Péter polgármester. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri HIvatal
Szabó Péter polgármester. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A kivitelező S. A. Konzorcium képviseletében Rencsár Kálmán, a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője adott összegzést a beruházásról. Elmondta, hogy közel másfél éves munka áll mögöttük, hiszen az egy évet felölelő kivitelezést megelőzően feladatot jelentett a közbeszerzés és a szerződéskötési időszak is. Arról is beszélt, hogy télen meg kellett állniuk egy időre a munkálatokkal, tavasszal pedig nehezítette a kivitelezést a koronavírus-járvány, de sikerült probléma nélkül megoldaniuk a nehézségeket. – Ez egy rendkívüli feladat volt, rendkívüli elvárásokkal, komoly szervező munkát jelentett, és komoly műszaki színvonalat kellett, jelentsen – húzta alá Rencsár Kálmán, aki arról is beszámolt, hogy az Alisca Bau Építőipari Zrt. a föld alatti hálózatépítési munkákat végezte, a magasépítési, közműszerelési, burkolatépítési feladatokat pedig a Soltút Kft. diszponálta. – A kivitelezés rendkívül komoly előkészítést, pontos ütemezést kívánt, volt, hogy egyszerre 10-15 alvállalkozó cég, 70-100 fő dolgozott a területen a saját feladatában. Fontos szempont volt, hogy az üzletek működhessenek és megközelíthetőek legyenek az építkezés alatt, ami komoly odafigyelést igényelt. Határidőre végeztünk a munkával – összegzett az ügyvezető, hozzátéve: Amit itt ma látnak, nemcsak a kivitelezőnek, hanem a városnak és az itt lakó közösségnek is büszkesége lehet.

A felújított tér. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A felújított tér. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ahogy azt Szabó Péter polgármester felidézte ünnepi beszédében, a mostani rekonstrukció során a teljes beton felületet feltörve mintegy 6000 négyzetméteren történt füvesítés, 60 fát és tízezer cserjét ültettek el a kivitelezők további 3000 négyzetméteren. Mindehhez modern, automata önözőrendszert építettek ki, amit saját fúrt kútból táplálnak. A föld alá helyezve a rendezvények lebonyolításához szükséges csatlakozó szekrényeket építettek ki. Jelentősen csökkentették a lépcsők számát, a megújult lépcsők mellé pedig korlátokat helyeztek. A nagylejtésű gyalogos felületeken rámpafűtést telepítettek, ami a téli közlekedést teszi biztonságossá. A Barátság út és a Kishegyi út kereszteződésében két új gyalogosátkelőhely épült akadálymentes kialakítással. A tér közvetlen környéke 20 új parkolóval gazdagodott. A biztonságot tovább növeli, hogy felszereltek négy új, a városi térfigyelő rendszerbe bekapcsolt kamerát, valamint a park világítása is teljesen megújult, 70 új kandelábert és lámpatestet helyeztek el, és az üzletek előtetőibe több mint három kilométer hosszúságban led-világítást építettek be. Az üzletek előtetőit is felújították, és automata hó és jégmentesítő rendszerrel látták el. A komfortosságot szolgálja a programozható élményszökőkút, az összesen 30 hagyományos és modern okospad, az asztalok, a kerékpártárolók, valamint az ivókút is, melynek hármas kialakítása nemcsak a felnőtteknek, gyerekeknek, hanem a kutyáknak is képes hűsítő vizet adni.

A képen (b.-j.) Szabó Péter, Paks polgármestere, Süli János miniszter és Rencsár Kálmán, a Soltút Kft. ügyvezetője. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A képen (b.-j.) Szabó Péter, Paks polgármestere, Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter és Rencsár Kálmán, a Soltút Kft. ügyvezetője. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az Atom tér avatásán Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter, Szabó Péter, Paks polgármestere, és Rencsár Kálmán, a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője vágták át a szalagot. A téravatón a paksi Pro Artis Wind Band adott térzenét.

A Pro Artis Wind Band zenélt a térátadón. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A Pro Artis Wind Band zenélt a térátadón. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2019. szeptember 23-án írták alá a lakótelepi központi tér és park felújítása első ütemének kivitelezéséről szóló szerződés Szabó Péter polgármester, a kivitelezést nyílt közbeszerzésen elnyert S. A. Konzorcium képviseletében Kiszli László, a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és Fülöp István, az Alisca Bau Építőipari Zrt. gazdasági igazgatója. A munkaterületet 2020. október 3-án vették át, a műszaki átadás-átvételi eljárást 2020. szeptember 17-én kezdték meg. Ez volt az első ütem, a másodikban a délre lévő parkrész rekonstrukcióját is szeretnék majd megvalósítani, ahol zöldfelület és térburkolat van.