Közgyűlést és szemináriumot tartott a GMF

A pandémiás helyzetre való tekintettel nemzetközi videókonferencián keresztül tartotta meg 2020. évi közgyűlését a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF).

A GMF tag önkormányzatai közül tíz ország polgármesterei, önkormányzati képviselői vettek részt az online közgyűlésen. A magyarországi önkormányzati társulások vezetői Pakson találkoztak, és együttesen vettek részt az eseményen. A TEIT társulás képviseletében Gáncs István alelnök, a TETT társulás részéről Krachun Szilárd elnök, a NymTIT társulástól Kovács Győző elnök, az ITET társulás képviseletében Lovas Szilvia voltak jelen.

A közgyűlést Pia Almström, a GMF elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a 2020. évi tervezett szakmai programok többségét törölni kellett a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor a GMF elnöksége folyamatosan tartotta a kapcsolatot. A múlt év novemberében megválasztott elnökség az év során kérdőívben kérte ki a tagtársulások véleményét a szervezet munkájával és jövőbeli tevékenységével kapcsolatban. A GMF új honlapot indított az elmúlt hónapokban, és bevonta a tagtársulások véleményvezéreit a jövőbeli stratégia kialakításába. A GMF tovább bővült. A múlt év végén csatlakozott a szervezethez az orosz nukleáris létesítmények körüli önkormányzati társulásokat tömörítő ANPPT Fund, az idei évben pedig a finnországi Eurajoki önkormányzata döntött hasonlóképp. A GMF gazdasági helyzete stabil, a tagdíjakból befolyó összegek biztosítják a csoport jövőbeli működését.

Merirtxell Martell főtitkár ismertette a GMF éves jelentését, és részletezte a jövő évre vonatkozó stratégiai terveket. Amennyiben a járványügyi helyzet engedi, akkor jövő év tavaszán a tagok a szlovéniai Krskoba látogatnak, ahol a radioaktív hulladék elhelyezése lesz a fókuszban.

A jövő évi közgyűlés tervezett helyszíne Brüsszel, ahol lehetőség nyílik az EU Energiaügyi Főigazgatóság illetékeseivel való találkozásra. Szakmai programként pedig a hollandiai Borsele atomerőmű és önkormányzat meglátogatása szerepel a tervekben.

Online tartotta meg közgyűlését a GMF.
Online tartott közgyűlést és szemináriumot a GMF.

A közgyűlést követő szeminárium fő témája a radioaktív hulladékok elhelyezése és az atomerőművek leszerelése volt.

Az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának képviseletében Jean Philippe Guisset az atomerőművek leállítása utáni leszerelési szervezet vezetője az Európai Bizottságnak a folyamatban betöltött szerepéről beszélt előadásában, emellett ismertette az EU-s tagállamokban a radioaktív hulladék elhelyezésének és a leszerelésének jelenlegi állapotát. Elmondta, hogy a tagállamok nagy erőket mozgósítanak a felmerülő feladatok megoldására, ezen kívül az Európai Unió Nukleáris Leszerelési Támogató Programot hozott létre a tagországok részére.

A szeminárium második részében a GMF tagok számoltak be a témát érintően országaik aktuális helyzetéről, valamint beszéltek az önkormányzatok és a nukleáris létesítmények közötti kapcsolatról. Magyarország esetében Dohóczki Csaba, a GMF alelnöke elmondta, hogy hazánk az atomenergia hosszútávú alkalmazása mellett tette le a voksát. A paksi atomerőmű négy blokkja évtizedek óta megbízható és meghatározó szereplője a hazai villamosenergia-termelésnek. A Paks II. beruházás pedig szavatolni fogja a biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő villamosenergia-ellátást a jövőben is.

A radioaktív hulladékok kezelését, tárolását és végleges elhelyezését kiemelten fontosnak tartja Magyarország, és ennek megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel, legmagasabb biztonsági színvonalon, a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően végzi ezt a feladatot.

A nukleáris létesítményeket érintően megkerülhetetlen a lakossággal való folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció. Magyarország ezen a területen is jól teljesít. A tervezett, illetve a már üzemelő nukleáris létesítmények közelében található önkormányzati társulásokkal való kapcsolattartás több évtizedes múltra tekint vissza. A kapcsolat alapja az őszinte párbeszéd, ahol az érintettek partnerként tekintenek egymásra, és a kialakult kölcsönös bizalom segíti a feleket az együttműködésben.

A rendezvény végén Pia Almström megköszönte a tagok aktív részvételét, és bizakodását fejezte ki a tekintetben, hogy 2021-ben már személyesen is találkozhatnak egymással a szakmai programokon.