Süli János: Az új paksi blokkok megbízható, tiszta energiát állítanak elő

– A magyarországi közlekedés éves szén-dioxid-kibocsátását jelentősen meghaladó mértékű, 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik elkerülhetővé az új paksi blokkok évente – mondta Süli János az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, hogy Magyarország erdős területei ugyanezen időszak alatt mintegy 6 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

Süli János: a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés Forrás: Paks II. Zrt.
Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Forrás: Paks II. Zrt./archív

Az MTI tudósítása szerint Süli János arra is kitért, hogy a folyamatosan emelkedő energiaigény miatt is szükség van az új paksi blokkok megépítésére, amelyek megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani. – Az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot – húzta alá Süli János. A miniszter emlékeztetett rá, hogy tavaly decemberben a 7105 megawattos villamosenergia-felhasználási csúcshoz a szél- és naperőművek együttesen mindössze 103 megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni, miközben a teljes belföldi megújuló energiaforrás kapacitás mintegy 1200 megawatt volt. A finanszírozással kapcsolatban Süli János felidézte, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom. Paks II. gazdasági életképességét az EU is megerősítette, hiszen számításaik szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalék profitot fognak termelni. – Az uniós előírások alapján a beruházás kiírásainak 55 százalékát nemzetközi tendereken kell meghirdetni – említette még Süli János, hozzátéve, hogy az irányítástechnikai beszerzést német-francia, a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai-francia cég nyerte el.

A bizottsági meghallgatáson beszélt arról is, hogy ütemterv szerint, június 30-án benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak a két új paksi blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet. A csaknem háromszázezer oldalnyi dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. Az engedélykérelem is igazolja, hogy az erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy utasszállító becsapódását is elviseli, hangsúlyozta a miniszter. Kitért arra is, hogy az építkezés földmunkái 2021 első felében kezdődhetnek el.