Benyújtotta az OAH az előzetes biztonsági jelentést a NAÜ-nek

Az új atomerőművi blokkok engedélyezéséhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal megküldte az Előzetes Biztonsági Jelentést és a kapcsolódó tematikus jelentéseket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára – közölte honlapján a nukleáris hatóság. A dokumentumot a TSR-misszió (Technical Safety Review) előkészítéseként adták át a NAÜ-nek. A misszió célja, hogy a NAÜ koordinálásában egy nemzetközi szakértőcsoport megvizsgálja a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentést, és értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak. A projekt megvalósításához több mint hatezer engedély szükséges, ezek közül jelentőségük miatt kiemelendők az úgynevezett létesítményszintű engedélyek, azaz a környezetvédelmi engedély, a telephelyengedély, a létesítési engedély, az üzembe helyezési engedély és az üzemeltetési engedély.

Nem végleges látványterv. Fotó: paks2.hu
Nem végleges látványterv. Fotó: paks2.hu

Ahogy arról beszámoltunk, a létesítési engedély iránti kérelmet 2020. június 30-án nyújtotta be a nukleáris hatósághoz a Paks II. Zrt. Az Előzetes Biztonsági Jelentés a létesítésiengedély-kérelem alapdokumentuma, ebben kell igazolni, hogy a létesíteni tervezett atomerőmű a tervekben bemutatott műszaki kialakítással, technológiai megoldásokkal és üzemeltetési módszerekkel teljesíti a nukleáris biztonsági követelményeket, biztonságosan megépíthető és üzemeltethető.

Az Előzetes Biztonsági Jelentés többéves összetett munka eredménye – írja honlapján a Paks II. Zrt. A dokumentumcsomag a műszaki terv és a kapcsolódó értékelések alapján ismerteti a tervezett atomerőmű nukleáris biztonsági jellemzőit, és tételesen igazolja a releváns nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Az OAH honlapján olvasható, hogy a hatósághoz az új paksi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezéséhez kapcsolódóan várhatóan tíz létesítményszintű „nagy” és akár több ezer további, „kisebb” rendszer-, illetve rendszerelem-szintű engedélykérelem – építési, gyártási, szerelési engedélykérelem – fog érkezni. Emellett az OAH-nak a nukleáris védettségi és a biztosítéki területeken is lesznek engedélyezési feladatai.

Az Országos Atomenergia Hivatal október 28-án egy újabb felvonulási területen épülő csarnok létesítésére is engedélyt adott. Mint a hatóság honlapján közzétette: A Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére építési engedélyt kapott az acél- és betonacél-szerelő üzem adminisztrációs és kiszolgáló épülete.

A korábbi tájékoztatások szerint a Paks II. projekt több mint 400 engedéllyel rendelkezik már, köztük olyan kulcsfontosságú dokumentumokkal, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély.