Az elmaradó testületi ülés kapcsán tartottak sajtótájékoztatót

Sajtótájékoztatót tartottak a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) önkormányzati képviselői november 4-én a Városháza előtti téren. Heringes Anita, a képviselőcsoport vezetője, a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság elnöke hangsúlyozta, úgy érzik, hogy felelősségteljes képviselőkként a veszélyhelyzet kihirdetését követően szólniuk kell a nyilvánossághoz.

Heringes Anita. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks
Heringes Anita. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Elmondta, hogy a rendkívüli jogrendre vonatkozó előírásoknak megfelelően a képviselő-testület, illetve annak bizottságai nem ülésezhetnek. Informális biizottsági ülés összehívására volt ma még lehetőségük, ahol megvitatták a november 11-re tervezett képviselő-testületi ülés napirendi pontjait, és bár döntést már nem hozhattak, de kérdéseiket, javaslataikat elküldték a döntési jogkört november 4-től egy személyben gyakorló polgármesternek. Heringes Anita úgy véli, hogy nagy volumenű, mindenki számára fontos kérdésekben – mint például a Paks-Dunakömlőd kerékpárút végszerződése – kell Szabó Péternek felelősségteljes döntést hoznia, kéri a polgármestert, ne hamarkodja el ezeket. Kiemelte, hogy továbbra is képviseli az egyesület a Petőfi művelődési ház létrehozásának gondolatát, szeretnék, ha a Petőfi utcai, jelenleg eladó épületet így visszaadnák az óvárosiaknak, és valamennyi civil szervezet és egyesület használhatná. A PDF ötlete nem új keletű, remélik, hogy Paks polgármestere támogatja. Hozzáfűzte: számukra ez fontosabb cél, mint a jégcsarnok megépítése.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks
Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Protheus Zrt. törzstőke emelése is a testületi ülés napirendjén szerepelt volna. Ezzel kapcsolatban Barnabás István, a PDF képviselője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy úgy látja, a városi közösségi közlekedés motorizációjának megújuló energiaforrások útján történő megvalósítására hivatott cég több éve zajló projektjében még semmi előrelépés nem történt, így azt javasolták a polgármesternek, hogy ne folyósítson törzstőkeemelést a Zrt.-nek, hiszen nem érzik azt, hogy ez az összeg valaha megtérülne a városnak.

Mezősi Árpád PDF-es képviselő az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és sérelmezte, hogy a többségi Fidesz-frakció, a PDF korábbi javaslata ellenére sem tartott előzetes egyeztetést az előterjesztések, így például a gazdasági koncepció összeállításakor sem. Több javaslattal is éltek volna a testületi ülésen a koncepció kapcsán, például a köztisztviselők illetményalapjának a tervezett három helyett tízszázalékos emeléséről, javaslatukat továbbítják a polgármesternek. Mezősi Árpád hozzáfűzte, hogy továbbra is szeretnék, ha Paks valóban az együttműködés városa lenne.

Heringes Anita azt mondta, arra kérik Szabó Péter polgármestert, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, továbbra is együtt vitassák meg az előterjesztéseket, tartsák meg a bizottsági és testületi üléseket, mert bár a döntés a polgármesteré, szükséges, hogy hallja a képviselők véleményét. Heringes Anita képviselő arra kérte a paksiakat, hogy mindenki hordjon maszkot, vigyázzon magára és másokra.