Hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első blokkját

2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első kilowattóra elektromos energiát a Belarusz Köztársaság villamosenergia-hálózatába.

Fotó: rosatom-centraleurope.com
Fotó: rosatom-centraleurope.com

– Az atomerőmű által az egységes belorusz villamosenergetikai-rendszer számára termelt első kilowattóra betáplálása történelmi pillanat, az atomkorszak kezdetét jelenti a köztársaság életében. Mindez a belorusz és az orosz szakemberek sikeres munkájának köszönhetően jöhetett létre. Kétségtelen, még sok munka van hátra az új blokk kereskedelmi üzemkezdetéig, de már most kijelenthetjük, hogy a belorusz atomerőművi projekt sikeres. Ez az első Oroszországon kívül épített orosz technológiájú, 3+ generációs blokk – közölte az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

– Az AESZ-2006-os projekt, amely alapján a Belorusz Atomerőmű VVER-1200-as blokkja épült, ma az egyik legígéretesebb és a leginkább keresett termék a nemzetközi nukleáris piacon. A 3+ generációs, VVER-1200 típusú nyomott vizes reaktorokkal felszerelt atomerőművek megrendelői között tudhatjuk Finnországot, Magyarországot, Törökországot, Bangladest, Kínát és más országokat. Ez mindennél többet mond, bizonyítva az orosz atomtechnológia megbízhatóságát és hatékonyságát – emelte ki Andrej Petrov, a Roszenergoatom konszern vezérigazgatója, az ASZE Rt. építési ágazatának első alelnöke.

2020. augusztus 7-én az első blokk reaktorának aktív zónájába beemelték a friss üzemanyagot tartalmazó üzemanyag-kazettákat. Ezt követően, október 11-én a fizikai indítás szakaszában a reaktor elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet (kevesebb, mint a névleges teljesítmény 1 százaléka). 2020. október 23-án a Belorusz Atomerőmű megkapta az engedélyt a villamosenergia-termelés kezdetére, amely alapján a reaktor teljesítményét fokozatosan 1-ről 50 százalékra növelték, majd rákapcsolták a blokkot a Belarusz Köztársaság egységes villamosenergia-rendszerére, illetve az engedély alapján a reaktor 50 százalékos teljesítményszintjén elvégzik a szükséges ellenőrzéseket. A tervek szerint a blokk üzembehelyezési szakasza 2020. december elején fejeződik be, majd ezt követi a próbaüzem. A Belorusz Atomerőmű első blokkjának kereskedelmi üzemkezdete 2021. első negyedévében várható.

A Belorusz Atomerőmű első blokkja az első orosz technológiával épült, külföldi, 3+ generációs blokk. Jelenleg három ilyen típusú egység üzemel Oroszországban: kettő a Novovoronyezsi, egy pedig a Leningrádi Atomerőműben. Idén október 22-én kapcsolták a villamosenergia-hálózatra a negyedik 3+ generációs orosz egységet, a Leningrádi Atomerőmű 6-os blokkját.

A korábbi reaktornemzedéket képviselő VVER-1000-es blokkokkal összehasonlítva a 3+ generációs VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt innovatív blokkok a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket. Olyan komplex technológiai megoldásokat alkalmaznak, amelyek növelik az erőmű üzemeltetésének biztonságát és megakadályozzák, hogy valaha is radioaktív anyagok kerüljenek a környezetbe. A reaktor kettős falú védőépületben (konténment) található: a belső burkolat biztosítja a reaktor hermetikus elhatárolását a külvilágtól. A külső burkolat szerepe, hogy ellenálljon a természeti és emberi tevékenységből fakadó behatásoknak, az épület ellenáll a tornádóknak, a hurrikán erejű szélnek, a földrengéseknek stb. A blokk passzív biztonsági rendszerei teljes áramkimaradás esetén is működőképesek maradnak, és minden biztonsági feladatot képesek ellátni az aktív rendszerek, valamint az üzemeltető személyzet beavatkozása nélkül.

A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja, hogy a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor maradék (remanens) hőjét el lehessen vezetni. Szükség esetén külső beavatkozás nélkül bekapcsol a rendszer, miután az a fizikai törvényszerűségek mentén működik. Vészhelyzet esetén – ha a primerkörben egy bizonyos szint alá csökkenne a nyomás – bórozott vizet juttatnak a reaktorba, amely a neutronok elnyelésével fékezi a láncreakciót.

A reaktortartály alatt található a zónaolvadékot felfogó eszköz, más néven zónaolvadék-csapda, amely egy feltételezett baleset esetén is képes arra, hogy magába zárja és lehűtse a reaktor aktív zónájának olvadékát. A zónaolvadék-csapdának köszönhetően még a feltételezett legsúlyosabb baleset esetében sem kerülhet radioaktív szennyeződés a környezetbe.

Az előző generációhoz képest a VVER-1200-as reaktor teljesítménye 20 százalékkal nőtt, jelentősen csökkent a kiszolgáló személyzet száma, az alapvető berendezések élettartama kétszeresére – 30-ról 60 évre nőtt – ami további 20 évvel meghosszabbítható.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit az Atomenergomas Rt. szállítja. Az üzemanyag-kazettákat a TVEL Rt. Novoszibirszki Üzemében gyártották, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottságának mértéke 1,3 és 4,4 százalék között változik.

A Roszatom a világ élenjáró atomenergetikai vállalata, amely sorozatban építi az atomerőműveket A világon eddig 102 olyan atomenergetikai létesítményt építettek, amelyek orosz technológiát használnak. Ezek közül 78 VVER típusú nyomott vizes blokk. A Roszatom jelenlegi megrendelésállománya 36 VVER típusú blokkra szól, ezek 12 országban a megvalósítás különböző szakaszában vannak, 9 országban 25 blokk esetében pedig már az építési munkák folynak.