Zajlik az engedélyezési eljárás a nukleáris hatóságnál

Zajlik a létesítésiengedély-kérelem, valamint a fizikai védelmi terv elbírálása, számos kisebb engedélyt adtunk ki, továbbá megkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentés nemzetközi szakértői vizsgálata – így összegezte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleményében a Paks II. projekthez kapcsolódó engedélyezési eljárás jelenlegi állását.

Mint írják, számos hírben megjelent, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a létesítési engedélyt. Ennek apropóján készített összegzést a nukleáris hatóság az új atomerőművi blokkok engedélyezésének aktuális helyzetéről.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az OAH-hoz az új atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelmét. Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is többtízezer oldal terjedelmű, olvasható a közleményben. Az OAH tájékoztatása szerint 2020 szeptemberében megkapták Paks II. fizikai védelmi tervét is elbírálásra, ez az eljárás várhatóan 2021 őszéig tart. 2020 októberében megküldték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek az Előzetes Biztonsági Jelentést, hogy az általuk koordinált, nemzetközi szakértőkből álló csoport vizsgálja meg a dokumentumot.

2021 első negyedévére várjuk a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó engedélykérelmeket, összesen négy részletben. A létesítési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatásra is sor kerül majd, a hatósági döntést 2021 szeptemberéig kell meghoznia az OAH-nak, olvasható a www.haea.gov.hu oldalon. Az új blokkokhoz kapcsolódó földmunkák megkezdésére, a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó, OAH által kiadott engedélyek birtokában kerülhet sor.

A felvonulási terület építményei – irodaépület, étterem és konyha, betonkeverő üzem, betonvizsgáló laboratórium, acéltermékeket készítő műhely – kapcsán eddig összesen 12 kisebb engedélyt adott ki az OAH, illetve több eljárás jelenleg is folyamatban van.

Fontos hangsúlyozni (és ez a MEKH közleményében is szerepel), hogy amíg a MEKH az erőművi engedélyezési eljárás során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, addig a nukleáris biztonsághoz kapcsolódó engedélyezési eljárásokat az OAH folytatja le, hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Atomenergia Hivatal.

Országos Atomenergetikai Hivatal. Fotó: google