Együttműködési megállapodást kötött Paks és Milton Keynes a fenntartható fejlődésért

A Budapesti Brit Nagykövetség által indított Közép-Európai Intelligens Városok Projekt keretében együttműködési megállapodást írt alá december 1-jén interneten keresztül megtartott találkozón Szabó Péter, Paks polgármestere és Peter Marland, a Milton Keynes-i Városi Tanács elnöke. Így a két város között megindulhat a bevált gyakorlatok cseréje és a tapasztalatok megosztása a tiszta tömegközlekedés, az energiatárolás és az intelligens városi megoldások terén.

A Közép-Európai Intelligens Városok Projekt idén márciusban indult azzal a céllal, hogy több mint hatvan közép-európai város és számos brit iparági szakértő között segítse a kapcsolatfelvételt és tapasztalatcserét a fenntartható városfejlesztés, valamint a digitális technológiai megoldások széles körű  – különböző ágazatokat integráló – alkalmazásának tekintetében.

– Mindannyian tisztább, zöldebb és okosabb városokat szeretnénk. Paks és Milton Keynes együttműködése hosszú távon a koronavírus-járvány után a gazdasági fellendülést is elősegítheti országainkban, egy új, zöldebb, környezetbarát irányvonal mentén – mondta Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a virtuális találkozón.

Virtuális találkozó Paks és Milton Keynes városa között a fenntartható fejlődésért. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Paks és Milton Keynes a méretbeli és infrastrukturális hasonlóságaik, valamint a „smart city” koncepcióról és a fenntartható fejlődésről vallott egyező nézeteik miatt döntött az együttműködés megkezdéséről. A megkötött együttműködési megállapodásuk az első konkrét eredmény a Brit Nagykövetség Közép-Európai Okos Városok Projektje keretében (a pandémia miatt az online térben zajló) széles körű szakmai előkészítő munkának.

– Örömünkre szolgál, hogy Milton Keynes városában sikerült partnert találnunk, hiszen hasonlóak a fejlesztési céljaink, illetve azonos technológiai megoldások fejlesztésén és alkalmazásán dolgozunk. Paks szerepe kiemelkedő, ami a szén-dioxid-mentes energiatermelést illeti: itt működik az ország egyetlen atomerőműve és az egyik legnagyobb naperőműve, valamint itt épül az új atomerőmű is, amely évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi majd lehetővé. Paks város vezetésének feltett szándéka, hogy a közösségi közlekedés terén is minimalizálja a környezetterhelést elektromos járművekkel, emellett nagyratörő terveink vannak az intelligens városi megoldások alkalmazására. Várakozással tekintünk a Milton Keynes városával való együttműködés elé, hiszen a tapasztalatok cseréje lehetővé teszi a minél gördülékenyebb megvalósítást – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere az együttműködési megállapodás aláíráskor.

Szabó Péter, Paks polgármestere aláírja a megállapodást. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Paks és Milton Keynes a következő három fő területen kezdi meg az együttműködést a megállapodás értelmében: a Smart City és Smart Grid rendszerelemeken túl az Energia Menedzsment Rendszer innovációs megoldásai (mesterséges intelligencia), az elektromos mobilitás (Public Transport, Car Sharing, e-taxi, e-bike), valamint az elektromos töltés menedzsment rendszer. Valamennyi projektben már folynak a fejlesztések Pakson.