Az online térbe hív a Paksi Képtár

Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív

Ahogyan a város többi kulturális intézménye, a Paksi Képtár is zárva tart. Mint az intézmény közleményében írják, ez idő alatt is koncentráltan figyelnek arra, hogy a művészet jelenkori produktumai – ha áttételes módon csupán, de – továbbra is helyet kapjanak a hétköznapi sodrásban. Ezt jelenleg az online térbe helyezett tartalommal és az ahhoz való hozzáférés lehetőségével tudják megtenni.

Az év folyamán a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrása lehetővé tette, hogy a képtár 1980-as évek vége óta gyarapodó gyűjteménye egy jelentős szegmensét online is megismerhetővé tegyék. Hopp-Halász Károly munkája nyomán mára egy nemzetközi hírű gyűjteményt őriznek, amire hazai és külföldi múzeumok egyaránt hivatkoznak. Jelenleg dokumentációs és reprodukciós munkák zajlanak. A tervek szerint tavaszra/nyárra készül el a végleges gyűjteményi oldal az intézmény weboldalán, ami első lépésként tematikusan a képtár létrejöttét megalapozó éves művésztelepek (Vizuális Kísérleti Alkotótelep – VIKAT) tárgyi anyagát dolgozza majd fel.

A képtár tevékenységi körének az egyik leghangsúlyosabb szegmense a művészetközvetítés, illetve az oktatást kiegészítő múzeumpedagógiai tevékenység. A fiataloknak és a kisgyermekes szülőknek is készülnek online tartalomsorozattal, Kortárs kalandok címmel. Minden esetben az aktualitás a cél, éppen ezért érdemes rendszeresen figyelni a képtár internetes felületeit, írják.

Linkek:
PAMACS – Paksi Múzeumpedagógiai Alkotócsoport:
https://www.facebook.com/pamacspaksikeptar

Paksi Képtár:
https://www.facebook.com/paksikeptar.hu