Megkezdődött a Liget utca műszaki átadása

Megkezdték a Liget utca műszaki átadás-átvételi eljárását. A teljes körű felújításról szóló kivitelezési szerződést idén július végén írta alá Szabó Péter, Paks polgármestere és Szűcs Zoltán, a rekonstrukcióval megbízott Amalfi Hungária Kft. ügyvezetője. A kivitelező augusztus közepén vonult fel a területre.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka / TelePaks

A műszaki átadáson Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a Liget utcában általános iskola, a közelében tagóvoda működik, igen forgalmas, de rossz állapotban lévő utca volt. Emlékeztetett, hogy az önkormányzat korábban lehetőséget kapott a PIP Kft.-től támogatási kérelem benyújtására, és 150 millió forint forrást kaptak a Liget utcai projektre. Maga az építés értéke közel nettó 112 millió 200 ezer forint, a támogatási összeg emellett tartalmazta például a tervezés költségét és a tartalékkeretet is. Kiemelte, örül, hogy megvalósult ez a beruházás, amelynek keretében néggyel növelték a parkolóhelyek számát, ez is komfortosabbá teszi a közlekedést.

Leber Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője azt mondta, hogy bár a rekonstrukció az iskolakezdéskor kezdődött és a munkálatok forgalomkorlátozásokkal jártak, de a végeredmény megérte az átmenteni nehézségeket. Hozzátette, hogy a lakosság sokkal kulturáltabb körülmények között tud közlekedni a megújult utcán, amely fontos bejáró az új lakóparkhoz.

A rekonstrukció célja az volt, hogy növeljék az utcában a közlekedésbiztonságot, és kényelmesebben közlekedhető legyen mind járművel, mind gyalogosan – ezt már Szabolcs László, a beruházás műszaki ellenőre mondta. Arról is tájékoztatott, hogy az igen rossz állapotú betonburkolatot elbontották, új pályaszerkezetet és aszfaltburkolatot építettek a 260 méter hosszú utcában, hat méter szélességben, emellett kiemelt szegélyeket, megújultak a kapubejárók, és akadálymentesített, térköves járdát is építettek. A munkálatoknak része volt csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos munka is, valamint kicserélték az út alatt futó ivóvíz-gerincvezetéket. Szabolcs László azt is elmondta, hogy a csapadékos időjárás akadályozta az útburkolati jelek felfestését, amint száraz lesz a felület, ezt pótolják, a füvesítést érintően van még feladatuk, illetve egy garázshoz vezető bejárót ma (12.08.) betonoztak le. – Ezzel együtt a műszaki átadást tíz nap alatt be tudjuk fejezni – húzta alá.

A Deák iskolánál lévő parkoló is megújult. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks