Az új buszmenetrend és a közbeszerzési terv is terítéken volt

Módosította a közbeszerzési tervet, elfogadta az elektromos buszok tervezett menetrendjét, a polgármesteri hivatal munkájáról szóló, valamint a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet Szabó Péter polgármester december 9-én. Az egyéni hatáskörben meghozott képviselő-testületi döntésekről Szántó Zoltán alpolgármesterrel tájékoztattak.

Testületi tudósítás. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az elektromos buszok új járműtelepe, szerviztelepe és az odavezető út, infrastruktúra kiépítése, valamint az ebrendészeti telep kialakítása miatt módosították a helyi közbeszerzési rendeletet – tudtuk meg Szabó Pétertől, Paks polgármesterétől, aki azt is elmondta, hogy a közbeszerzési eljárásokat mindkét projekt esetében januárban elindítják.

Elkészült a januártól életbe lépő autóbusz-menetrend, amely alapján elektromos buszok szállítják majd az utasokat Pakson. – A tíz új busszal, a kialakított vonalhálózattal és az új buszmegállókkal sikerült lefedni Paks olyan területeit is, amelyek korábban nem voltak bekapcsolva a közösségi közlekedésbe. Ilyenek például az Akác utcát, a Pál utcát és a Rákóczi utcát érintő településrészek, illetve a Hidegvölgy utcát és az Öreghegyet érintő szakaszok – tájékoztatott Szabó Péter, hozzátéve, hogy igyekeztek a forgalmi csúcsidőszakhoz igazítani a menetrendet, így egyes napszakokban nagyobb lesz a járatsűrűség. – A lakosok az eddig megszokott árakon utazhatnak majd az elektromos buszokon. A jegyek és bérletek vásárlása mellett az utazásra biztosított kedvezmények is ugyanúgy igénybe vehetők, mint eddig – tette hozzá Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere. A menetrendre a Közlekedéstudományi Intézet tett javaslatot, amit elfogadott a képviselő-testületet. Ezt a javaslatot részben bírálta felül a korábban – a Paksi Közlekedési Kft. munkatársaiból, valamint Pálmai Klára és Mezősi Árpád önkormányzati képviselőkből – alakult munkacsoport.

Kiegészítették Medina településsel a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a házi segítségnyújtás feladatok ellátási körzetét a Paksi Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásának módosításával. – Jelen helyzetben kiemelt fontosságú a szociális szférában és az egészségügyben dolgozók szerepe. Az önkormányzat ezen területek segítésére minden lehetséges erőforrást felhasznál, prioritást élveznek – húzta alá Szántó Zoltán. A szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás segítésére a Paksi Közlekedési Kft. biztosít gépjárművet és sofőrt. Továbbá az önkormányzat részt vesz a védekezéshez szükséges eszközök biztosításában és beszerzésében, például a gyorstesztek és PCR-tesztek, illetve védőeszközök finanszírozásában. – A városvezetés köszönetét fejezi ki az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozóknak. A munkájukat különböző formában, kiemelten jutalmazzuk – tette hozzá Paks alpolgármestere.

Nem emelkednek januártól az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérei, erről is döntött Szabó Péter képviselő-testületi egyéni hatáskörben. – Az elmúlt években is csupán 2-3 százalékos emelés volt jellemző a lakbéreknél. A jövő évben még ekkora növekedés sem lesz, ugyanannyi lakbért kell fizetni, mint 2020-ban – tájékoztatott a polgármester. – A pandémiás helyzetnek vannak gazdasági hatásai is. Jellemzően olyan lakók élnek a bérlakásokban, akik szociálisan hátrányos helyzetűek vagy fiatal pályakezdők, így az ő terheiket szerettük volna csökkenteni azzal, hogy nem lesz lakbéremelés – tette hozzá Szántó Zoltán.

Rendkívüli év volt a 2020-as a Paksi Polgármesteri Hivatal számára is. Új munkarendet vezettek be, és az ügyfélfogadás is megváltozott. Már a koronavírus-járvány első hullámában voltak változtatások, amelyeket a városvezetés ősszel is alkalmazott az újabb intézkedések mellett. – A célunk az volt, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban tudják elintézni az emberek az ügyeiket, ezért kialakítottunk a földszinten egy ügyfélfogadási teret. Emellett online ügyintézésre és időpontfoglalásra is van lehetőség – közölte Szabó Péter. Hozzátette, hogy ezek az új módszerek beváltak, a jövő évben is alkalmazzák őket. – Az önkormányzat már korábban is dolgozott az online ügyintézésre való áttérésen, 2021-től pedig egy új programnak köszönhetően már online is benyújthatók lesznek többek között a pályázati támogatási kérelmek is – emelte ki Szántó Zoltán.

Elfogadta egyéni hatáskörben hozott döntésével Paks településképi arculati kézikönyvét és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet is Paks polgármestere. – Változások előtt áll a város, egy fontos dokumentum készült el, amely a városfejlesztési csoportnak köszönhető. Paks településképi arculati kézikönyve útmutatóként szolgál a megbízó, a tervező és a kivitelező számára egyaránt. Irányt mutat egyéni építkezések és a nagyobb beruházások esetében egyaránt – tájékoztatott Szabó Péter, hangsúlyozva, hogy a könyv összeállítása és a rendelet módosításának célja az volt, hogy olyan tudatos városfejlesztés valósuljon meg, ami által az épített és a természeti értékeket is megőrizzük.

Új intézményvezető irányítja január elsejétől a Paksi Életfa Idősek Otthonát. A korábbi vezető, Kávási Brigitta nem pályázott. Két pályázó volt, Ferenczi Ildikó kapott öt évre szóló megbízást. – Komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, és évek óta az intézmény dolgozója. Korábban vezetőhelyettes pozíciót töltött be az idősek otthonában, és az egészségügyben is dolgozott már az új intézményvezető – összegzett Szabó Péter. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről úgy tájékoztatott, hogy az új vezető irányítása mellett stabilizálódott a helyzet az idősek otthonában. – A karanténba került munkavállalók közül néhányan már ismét dolgoznak. Múlt héten negyven gondozott koronavírustesztje lett pozitív, az állapotuk nem romlott. Továbbra is figyelünk az intézményre, és mindent megteszünk a vírus megfékezése érdekében – tette hozzá Paks polgármestere.