Fejlesztésekhez érkezik forrás az önkormányzathoz

Hetedik alkalommal módosította egyéni hatáskörben hozott döntéssel a város költségvetési rendeletét Szabó Péter polgármester. A december 22-i módosítás indoka, hogy 1,3 milliárd forint forrás érkezik fejlesztésre a paksi önkormányzathoz a PIP Np. Kft.-vel aláírt támogatási szerződések alapján. A forrás öt jelentős fejlesztés megvalósítását segíti, melyekről Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester tájékoztattak a TelePaks közéleti magazinjában.

Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester a TelePaks stúdiójában. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A paksi közösségi közlekedés megvalósítását két támogatással segíti a PIP Np. Kft. Elektromosbusz-járműtelep létesítésére 714 millió forint, az odavezető út létesítésére pedig 129 millió forint érkezik a paksi önkormányzat kasszájába. – A buszgarázs megvalósítására a közbeszerzési eljárás januárban elindul, és mivel ez egy könnyűszerkezetes, acélvázas építmény, a jövő esztendőben el is készül. A töltőinfrasrtuktúrát idén kiépítették, így a januárban induló járatokat már kint tudják tölteni a telephelyen – tájékoztatott Szántó Zoltán alpolgármester.

Az ebrendészeti telep létesítését 285 millió forinttal támogatja egy megállapodás. – Nagyon régóta probléma Pakson egy ebrendészeti telep hiánya és a meglévő kutyamenhely állapota, ezt váltja ki a jövőben a 21. századi, az előírásoknak megfelelő létesítmény. Ez több ütemben valósul meg: elkészül az ebrendészeti telep, majd egy kutyamenhely, egy műtő, és beszerezzük a szükséges felszereléseket, eszközöket. Most az első ütemre kaptunk támogatást, amiből jövőre, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indul el az ebrendészeti telep megépítése – mondta Szabó Péter polgármester. – Az önkormányzatnak csupán egy gyepmesteri telep működtetése és a befogott kóbor kutyák szakmai szabályok szerinti kezelése a kötelező feladat, amit jelenleg Paks egy Fadd-dal és néhány településsel közös társulás keretében old meg. Az új telep megépítésével ez a feladat saját hatáskörbe kerül, és a teljes körű szolgáltatás biztosításával jóval túlmutatunk a kötelező feladaton.

A városvezetés vallja, hogy feladata a lehető legszélesebb körben és legmagasabb szakmai színvonalon kielégíteni a helyben felmerülő igényeket – hangsúlyozta Paks alpolgármestere. – Rengeteg olyan szolgáltatást biztosítunk, ami nem kötelező feladat, a költségvetésünk 75 százalékát ezek finanszírozása teszi ki. Ezek számát és minősítését az új szolgáltatás miatt sem csökkentjük – tette hozzá. – Az egészségügy területén például az alapellátás biztosítása kötelező feladat, az önkormányzat mégis egymilliárd forinttal dotálja, hogy legyen szakellátás is. Az idősgondozásban ugyanez a helyzet. Az alapellátáson túl működtetjük az idősek otthonát és az idősek klubját, amit nem ír elő jogszabály, de fontos számunkra, hogy az itt élők igénybe vehessék ezeket a szolgáltatásokat is – tette hozzá Szántó Zoltán.

Közterületi fejlesztések tervezési munkáira is érkezik forrás. – Az elmúlt időszakban nagy figyelmet fordítottunk az infrastruktúra fejlesztésére, a közúthálózat felújítására. Ez a program most folytatódhat, hiszen 65 millió forint értékben két utca felújításának tervezése indul el a támogatásból. A Hajnal és a Villany utcák faltól falig korszerűsödnek, valamint a Villany utcában megtörténik a piac mögötti parkoló rehabilitációja is – tájékoztatott Szabó Péter. Szántó Zoltán alpolgármester szerint annyira előkészített projektek ezek, hogy a tervezések, közbeszerzések lefolytatását követően 2022-re befejeződhetnek a rekonstrukciók.

A Dózsa György út felújításának harmadik üteme is elindul az egyik szerződésnek köszönhetően: az engedélyezési tervdokumentáció készítését 125 millió forinttal támogatja a PIP Np. Kft. – A Kereszt utcától a 6-os útig, faltól falig újítjuk fel, figyelmet fordítva arra, hogy tágas, élhető maradjon az utcaszakasz, és különböző közösségi funkciókra, kávézók, éttermek működtetésére is alkalmas legyen. A visszajelzések szerint a már elkészült szakasz szűk, nehezen lehet rajta közlekedni, parkolni, sok esetben balesetveszélyes – fogalmazott Szabó Péter. Szántó Zoltán hozzátette, hogy a szűkös úttest veszélyessé teszi a kerékpáros-forgalmat is. – Az a célunk, hogy tehermentesítsük a főutcát. Ezért is indítjuk el az új közösségi közlekedést az elektromos buszokkal, és szeretnénk a kerékpáros-kultúrát támogatva a kerékpárosoknak is megfelelő, biztonságos teret nyitni a közlekedésre – tette hozzá.

Szabó Péter szerint nem választható már szét, hogy az itt élők komfortérzetének javításáért vagy az atomerőmű-beruházásra való felkészülésért valósítanak meg egy-egy fejlesztést. Hozzátette, ugyanaz a helyzet, mint negyven évvel ezelőtt, akkor is egy új városrész, a lakótelep épült Pakson. – Nekünk, városvezetőknek az a feladatunk, hogy odafigyeljünk erre a folyamatra, és elsődleges szempont legyen, hogy a lakosság profitáljon a beruházáshoz is kapcsolódó városfejlesztésből, olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyek az itt élők életminőségét javítják, gondolok itt az elektromos közösségi közlekedés bevezetésére, az utcák felújítására vagy az Atom tér rehabilitációjára. Ha nem lenne a Paks II.-es beruházás, ezek a fejlesztések nem valósulhatnának meg – fogalmazott. – Tökéletes az egyetértés a városvezetés, a Paks II., valamint a PIP Np. Kft. vezetése és Süli János miniszter között abban, hogy a Paks II.-es beruházást nem lehet a paksiak rovására megvalósítani. Ezért nagyon fontos, hogy olyan, hosszú távon fenntartható beruházások valósuljanak meg Pakson, amelyek tehermentesítik a várost, és pozitívan hatnak a városlakók mindennapjaira. Ezen szemlélet alapján zajlanak az intézményfelújítások, a közterület-rekonstrukciók, és történik a szolgáltatások bővítése – hangsúlyozta Szántó Zoltán.

A panelprogramnak köszönhetően a lakótelepi tömbházak kilencven százalékát már felújították, és a tömbbelső-rehabilitációs program eredményeképpen a környezetük nagy része is új köntösbe öltözött, erről is beszélt Paks polgármestere, hozzátéve, hogy a tömbbelső-felújítási program az óvárosban folytatódik a Rákóczi, illetve a Táncsics utcák társasházainál.

Arról is beszélt a polgármester, hogy lezajlott idén a közbeszerzés a Kápolna utcai bölcsődeépület felújításáért, januárban indul a kivitelezés. Kiemelte, fontos, hogy a nagyberuházások mellett a meglévő intézményhálózat folyamatos karbantartására is odafigyeljenek. Hozzátette azt is, hogy a pandémia ellenére sem állt meg az élet ezen a területen sem: a Kishegyi úti tagóvodában korszerűsítették a fűtésrendszert és klimatizálták az épületet, az idősek otthonában új udvarrész készült, és folytatódott az óvodaudvarokon a játékterek fejlesztése.

A koronavírus-járvány miatt nagy feladat hárult egész évben a helyi egészségügyi ellátórendszerre, amire egyidejűleg kiemelt figyelem irányult. A védekezésben át kellett szervezni a rendszert, védőeszközöket kellett beszerezni, létszámot átcsoportosítani, és mindemellett fejlesztés is zajlott, tovább korszerűsödött a Barátság úti rendelő épülete. – Megköszönöm az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók munkáját. Tavasszal elkülönítettük a költségvetésben azt az összeget, amiből minden intézmény biztosítani tudta a munkavállalóknak a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket – hangsúlyozta Szabó Péter. Elmondta azt is, hogy 2021-ben lecserélik a tizenhét éves röntgengépet a gyógyászati központban, erre negyedmilliárd forintot fordítanak.

Öt utca felújításán is dolgoztak szakemberek 2020-ban. Befejeződött a Kömlődi, a Vácika, a Pákolitz, a Liget és a Búzavirág utcák átépítése. – A Hajnal, Dózsa György és Villany utcák teljes körű rekonstrukciójának 2021-re tervezett elindítása mellett folytatódik az aszfaltozási program is a városban. A kivitelezés nagyságáról minden esetben a műszaki osztály szakemberei döntenek, hogy a szükséges felújítások valósuljanak meg mindenütt – tájékoztatott Szántó Zoltán alpolgármester.

– A szabadidős, rekreációs terület fejlesztése is folytatódik, ennek részeként biztosítjuk a területet az új uszoda, egy jégcsarnok és egy új sportcsarnok megépítéséhez a Pollack Mihály utcától északra fekvő területen – folytatta a tervezett fejlesztések ismertetését Szabó Péter. Elmondta azt is, hogy az uszodához engedélyes tervek vannak már, de az említett projekteket önkormányzati forrásból nem tudnánk megvalósítani, ezeket a fejlesztéseket egy beruházó cég valósítja majd meg központi támogatással. Hozzátette: tervben vannak olyan kulturális jellegű fejlesztések is, mint a Csengey központ teljes körű felújítása, bővítése.

Paks költségvetését minimális mértékben érinti a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése, erről is beszélt a polgármester. Úgy tájékoztatott, hogy a paksi költségvetésben ez körülbelül harmincmillió forint kiesést jelent, aminek a városlakók számára nem lesznek negatív következményei. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat ezzel a döntéssel nagymértékben segíti az érintett vállalkozásokat, a munkahelyteremtés, gazdaságélénkítés a cél. Hozzátette: az állami cégeket, így Paks legnagyobb adózóit sem érinti ez az intézkedés. – Az év folyamán mi is arra törekedtünk, hogy minél nagyobb segítséget nyújtsunk a pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. Már az első hullám idején elengedtük az önkormányzati tulajdonú, nem lakáscélú ingatlanok bérleti díját, segítve ezzel a paksi munkáltatókat és a cégeken keresztül a paksi munkavállalókat is, illetve jövőre nem emeljük az önkormányzati bérlakások lakbéreit – emelte ki Szántó Zoltán.

Fotó: Babai István/ Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/ Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció