Jó tudni: idén a tűzijáték is más lesz

A koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedések érintik a szilveszteri tűzijátékot is: idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni, és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem érhetők el, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Mint a tolna.katasztrofavédelem.hu honlapon olvasható, a tűzijátékokat négy osztályba sorolják:

1. osztály: Ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával ezeket 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

2. osztály: Ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

3. osztály: Ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra alkalmasak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni, és december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között felhasználni. Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!

4. osztály: Ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyen tűzijátékot csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben láthatunk.

Idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen azonban ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség. A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, az erkélyen a tűzijátékok felhasználói és balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti meg, ha a társasház házirendje ezt megengedi, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani. Ha például nyolcméteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.

A tűzijátékokat ne tárolják fűtőeszköz vagy sugárzó hő mellett! Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tárolják egy helyen! Szintén ne tartsák ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében! Zárják el ezeket a gyerekek elől! Használat előtt olvassák el a használati utasítást! Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használják fel! Ne irányítsák emberre, állatra, növényre, épületre! Figyeljenek arra, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljenek az épített és a természetes környezetre! A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobják a kukába, mert kigyullad, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt.

Figyeljenek oda a házi kedvencekre is! Minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössék meg őket, hanem engedjék be a házba, és zárják olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni!

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com