Folyamatosan dolgoznak a szociális központban

– Folyamatosan ellátja feladatait a Paks Kistérségi Szociális Központ a koronavírus-járvány idején is. Az elmúlt évben megnövekedett a szociális étkeztetést igénylők száma, fokozottan figyeltünk a rizikócsoportba tartozó idősek ellátására – mondta Borbás Lászlótól, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója, hozzátéve, hogy szervezési kérdések is jelentősen befolyásolták munkájukat, hiszen az Életfa Idősek Otthonának szolgáltatását segítették létszám-átirányítással, az étkeztetés mellett a házi- és a jelzőrendszeres segítségnyújtás területére is csoportosítottak át munkatársakat, hogy az ellátásokat folyamatosan tudják biztosítani.

A karanténszolgáltatás továbbra is működik: amennyiben segítség nélkül maradnak a koronavírus miatt karanténba kerülők, kereshetik a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot. Borbás László elmondta azt is, hogy a tavaszi időszakban tapasztalthoz képest közvetlenebb munkaformákban tudják megoldani a családsegítő, gyermekjóléti szolgáltatásokat. A kapcsolatokat minimalizálják, a személyes találkozásoknál a járványvédelmi intézkedéseket betartják, az infokommunikációs eszközöket részesítik előnyben. Pakson is tapasztalható az az országos tendencia, hogy a járványhelyzet ideje alatt nőtt a gyermekvédelmi problémák száma, feltorlódtak a jelzőrendszeri tagoktól érkezett jelzések, bár a látencia aránya is emelkedet: a járványhelyzet miatt az esetek egy része rejtve marad.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A gyermekjóléti központ tavaly decemberben a Villany utca 14. szám alá költözött, míg a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat maradt az Ifjúság úti épületben. A kistérségi szociális központ feladatkörébe tartozó hajléktalanellátás esetében létszámstopot vezettek be. A Síp utcai nappali melegedőben a tíz férőhely helyett most ötöt biztosítanak azért, hogy tartható legyen a védőtávolság a bent tartózkodók között – erről Timárné Kiss Zsuzsanna, a hajléktalanok nappali melegedőjének koordinátora számolt be. Jelenleg négyen veszik igénybe a szolgáltatást, a befogadást negatív koronavírusteszthez kötik. Jelenleg hat olyan emberről tudnak a szakembereknek, akik az utcán élnek, rájuk a rendőrség fokozottabban figyel.
Mindemellett tovább folytatódik az élelmiszermentés az élelmiszerbank egyesülettel történt megállapodás alapján.

– Medina decemberi csatlakozásával nőttek a házi- és jelzőrendszeres segítségnyújtási feladatok, és az időszakosan karanténba került kollégák pótlása miatt is kihívásokkal teli a kistérségi szociális központ tevékenysége – összegzett Borbás László igazgató.