A negyven százalékot is meghaladta az áramimport decemberben

A kép illusztráció. Fotó: mvm.hu
A kép illusztráció. Fotó: mvm.hu

Meghaladta a 40 százalékot az áramimport aránya a magyarországi felhasználásban december legnagyobb fogyasztású napján – olvasható a paks2.hu oldalon. Mint írják, az itthon termelt áram messze nem volt elég az év utolsó hónapjaiban sem a hazai igények kielégítésére. Az import villamos energia aránya a magyarországi felhasználásban tartósan 30 százalék körül van, december legnagyobb fogyasztású napján pedig a 40 százalékot is meghaladta.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint a csúcsterhelés 6927 MW volt, ezt december 15-én délután fél ötkor regisztrálták. Ebben az időpontban a megújuló energiaforrások közül a naperőművek nem termeltek, a szélerőművek 138 MW-ot adtak, az atomerőmű bruttó teljesítménye 2032 MW volt. A határainkon túlról 2822 MW-ot kellett importálni, ami a csúcsterhelés 40,7 százalékát jelenti. A Magyar Nemzet témában közölt cikke arra is kitér, hogy a magas import oka, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben, hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátásbiztonsághoz való hozzájárulása nem jelentős. Az elmúlt hónap harmadik hetében közel nyolcvannyolcszor annyi áramot termeltek nukleáris, mint megújuló alapon. A tiszta villamosenergia-termelés feladata így decemberben is csaknem kizárólag a paksi atomerőműre hárult. A kettőt azért érdemes összevetni, mert a hazai szél- és naperőművek együttes beépített kapacitása 2068 MW, ami meghaladja a paksi létesítmény 2000 MW-os névleges nettó teljesítményét.

Összesítve novemberben a szén-dioxid-mentes termelés kilencven százalékát az atomerőmű nyújtotta úgy is, hogy ebben az időszakban végezték 3-as blokkjának tervezett karbantartását – olvasható a Magyar Nemzet hasábjain. A lap arról is beszámol, hogy tavaly ugyan nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord – részben a járvány, illetve amiatt, hogy egyszer sem kellett nyáron hőségriadót elrendelni –, de a téli csúcsigény december 3-i, 7095 MW-os értéke alig maradt el a 2019 utolsó hónapjában regisztrált 7105 MW-tól. Az áram iránti igény növekedésére továbbra is számítani lehet, hiszen egyre több elektromos berendezést használunk, amelyek számosságát nem kompenzálja teljes egészében az, hogy egyre hatékonyabb az energiafelhasználásuk.