Jó tudni: Az életkezdési támogatásról

Hetvenezer forint egyszeri önkormányzati támogatásban részesül minden újszülött Pakson. Az összeget azon csecsemők szülei igényelhetik, akik a gyermek születésekor és az azt megelőző minimum egy évben rendelkeztek bejelentett paksi lakóhellyel. Az igényt a hivatal ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.

A babacsomag, amely tartalmazza az életkezdési támogatásról szóló tájékoztatót. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Paks Város Önkormányzata külön rendelettel rendelkezik, amely alapján a szülő kérésére egyszeri, 70 ezer forintos összegű támogatásban részesülhetnek az újszülött gyermekek és családjuk. Az induló támogatás felhasználásáról a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezik – tájékoztatott Péterné Iker Ivett, a humán osztály vezetője.

Minden esetben a törvényes gondviselőnek kell benyújtania a kérvényt, amit több dokumentummal is ki kell egészíteni. – A kérvény leadásakor be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát (amelyről másolat készül), emellett csatolni kell a családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát, illetve az újszülött számára már megnyitott Start-számla szerződés másolatát  – emelte ki a humán osztály vezetője.

A támogatás feltétele, hogy a gyermek születésekor és az azt megelőző egy évben legalább az egyik törvényes gondviselőnek paksi lakcímmel kell rendelkeznie. A gyermek születésétől számított 36 hónapon belül nyújthatja be a szülő a kérvényt, amelyet a hivatal ügyfélszolgálati irodáiban tud személyesen leadni.