A Belorusz Atomerőmű első blokkja 100 százalékos teljesítményszinten üzemel

A Belorusz Atomerőmű első, 3+ generációs, VVER–1200 típusú reaktorral szerelt blokkja 2021. január 12-én 19.57-kor először érte el a próbaüzem során a névleges teljesítményt.

– A 100 százalékos teljesítményszint elérése a próbaüzem legfontosabb eseménye az atomerőművi blokkok esetében – közölte Vitalij Poljanyin, az ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a Belorusz Atomerőmű projektigazgatója. – Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítjuk – tette hozzá a projektigazgató.

Fotó: rosatom-centraleurope.com/hu

A Belorusz Atomerőmű 3+ generációs, VVER–1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkján az indítási munkálatok 2020. augusztus 7-én kezdődtek meg, amikor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemeket. Ezt követően tavaly október 11-én a reaktor teljesítményét a minimális ellenőrzött teljesítményszintre emelték (ez kevesebb, mint a névleges teljesítmény 1 százaléka). November 3-án kapcsolták rá a blokkot a Belorusz Köztársaság egységes villamosenergetikai rendszerére, majd december 22-én kezdődött meg a próbaüzem.

A két VVER–1200 típusú, 2400 MW összteljesítményű reaktorral felszerelt Belorusz Atomerőmű Osztrovec városa mellett található. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs technológiát használja, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi előírásainak és követelményeinek.

A Belorusz Atomerőmű első egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet orosz technológia alapján, külföldön építettek meg. Jelenleg három ugyanilyen típusú blokkot üzemeltetnek Oroszországban: kettőt a Novovoronyezsi Atomerőműben, egyet a Leningrádi Atomerőműben. 2021. január 3-án a negyedik 3+ generációs orosz blokk, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkja (Leningrádi Atomerőmű 6-os blokk) szintén elérte a 100 százalékos teljesítményszintet.

Háttér:

A Belorusz Atomerőmű építési projekt fővállalkozója, az ASZE cégcsoport a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, amely az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. (Nyizsnyij-Novgorod), az Atomsztrojexport Rt. (Moszkva), az Atomenergoprojekt Rt. (Moszkva) és az ATOMPROJEKT Rt. (Szentpétervár) összevonásával jött létre. 

Az ASZE Mérnöki Vállalat megrendelésállományát és a külföldön egyidejűleg épülő atomerőművek számát tekintve világelső. Megrendelésállományának 80 százaléka külföldi projekt. 

A vállalat nagyteljesítményű atomerőművi projekteket valósít meg Oroszországban és külföldön. Tejes körű tervezési, beszerzési, kivitelezési szolgáltatásokat, EPC, EPC(M), valamint PMC-szolgáltatásokat nyújt bármely bonyolult mérnöki létesítmény esetében. Az ASZE cégcsoport kifejlesztője és aktív felhasználója a bonyolult mérnöki projektek megvalósítását segítő Multi-D projektirányítási technológiának. A vállalat támaszkodik az orosz atomenergetikai ipar eredményeire és a modern innovációs technológiákra.

(Forrás: a Roszatom sajtóközleménye)