Biztonságosan üzemel a paksi atomerőmű a járványidőszakban is

2020-ban 16.054,9 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: ez a mennyiség csupán 1,42%-kal marad el az előző évi, rekordnak számító adattól és továbbra is a bruttó hazai villamosenergia-termelés közel felét jelenti. A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt az atomerőmű életének első „pandémiás” főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is.

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István/archív felvétel

– A koronavírus megjelenésével gyors és a munkánkat jelentősen érintő változások mentek végbe a világban, amelyekhez rendkívül gyorsan, de a számunkra előírt normáknak továbbra is megfelelve kellett alkalmazkodnunk. A mi rendkívül konzervatív, a biztonságot mindenek elé helyező rendszereinkben komoly kihívást – és nagyon sokak számára jelentős áldozatot is – jelentett az atomerőmű normál működésének fenntartása: munkájuk iránt mélyen elkötelezett kollégáink azonban ezúttal is megtették a dolgukat, ahogyan teszik azt már több mint 30 éve. Áldozatos munkájuknak és kitartásuknak köszönhetően a járvány kezdete óta folyamatosan tudjuk biztosítani a tőlünk elvárt villamosenergia-mennyiséget, garantálva ezzel Magyarország ellátásbiztonságát – mondta Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyag-kazetták bevezetésének tervezett lépéseit; az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon megtermelt villamosenergia-mennyiséghez az eddiginél kevesebb kazetta felhasználására legyen szükség. Az új üzemanyag alkalmazását követően csökken a keletkező kiégett-üzemanyagkazetták száma, javul az erőmű üzemanyag-felhasználási mutatója.

2020-ban is folytatódtak az elmúlt években megkezdett, a biztonsági tartalékok további növelését célzó, a blokkok rendelkezésre állását javító fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is, írják az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményében.