A Paksi Képtár 2020-as évértékelője

Mozgalmas évnek ígérkezett 2020 a Paksi Képtár számára, azonban a koronavírus-járvány miatt ez az intézmény sem tudta megtartani a tervezett programjait. A korlátozások ellenére jól vették az akadályokat a dolgozók, több rendezvény átkerült az online térbe, és a képtár gyűjteményének digitalizálására is sor került.

Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

A 2020-as év elején foglalkozásokkal, módszertani bemutatókkal, pamacsolóval és koncerttel is várták az érdeklődőket a Paksi Képtárban. Tavaly januárban még a Kortársalgó című rendezvényt is meg tudták tartani az intézményben, ahol Raskó Gábor műveit állították ki. Ezt követően márciustól júniusig már nem fogadhattak látogatókat a képtárban. – Ebben az időszakban az online térbe helyeztük át a munkát. Foglalkozásokat és alkotási lehetőségeket ajánlottunk az iskolásoknak, amelyeket könnyen, akár otthon is meg tudtak csinálni. Emellett volt egy sikeres rajzpályázatunk is Álomszoba címmel, amire hetven alkotás érkezett – mondta Stadler Krisztina múzeumpedagógus.

Az intézmény a korlátozások enyhítése után nyáron nyitva tarthatott, így volt lehetőség programok megtartására. – Kisebb létszámban, de meg tudtuk tartani a nyári táborainkat, két képzőművészeti alkotó- és egy fotós táborba vártuk a gyerekeket. Nyitottunk egy kiállítást is, amit sajnos már nem sokan tudtak megtekinteni, mivel ősszel újra be kellett zárnunk – tájékoztatott Stadler Krisztina. Hozzátette, hogy fontos háttérmunkálatok is zajlottak 2020-ban. Digitalizálták a képtár gyűjteményét, valamint rendszerezték és feldolgozták a Vizuális Kísérleti Alkotó Telep archívumát, amiből júniusban egy online kiállítást novemberben pedig egy valós kiállítást szeretnének rendezni.

A képtár a korlátozások ellenére felkészült a 2021-es évre, készülnek kiállításokkal, tárlatokkal, februárban pedig elindítják az Időkapszula elnevezésű pályázatot is, amiről bővebben itt olvashatnak.