Házhoz vitte a kultúrát a Csengey 2020-ban

Online programokban volt gazdag a Csengey Dénes Kulturális Központ 2020-as éve. Többek között szerveztek tömbbelsőkoncerteket és adventi műsorokat is. Az intézménynek több sikeres pályázata volt, a forrásokat az eszközök korszerűsítése mellett rendezvények szervezésére tudták fordítani.

Tetőtér koncert 2020 őszén. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Márciustól a Csengey Dénes Kulturális Központ is átállt online programok szervezésére. Harmincöt tömbbelsőkoncerttel kezdték a pandémiás időszakot, amelyeket az adott helyszíneken az ablakokból, erkélyekről kísérhettek figyelemmel az érdeklődők, de a TelePaks internetes és televíziós csatornáján is. Ezt követően további online kulturális programok kerültek a palettára, ősszel Tetőtérkoncertet tartottak a kulturális központ épületén, az adventi időszakra pedig online vásárt szerveztek. Adventi szobaszerviz címmel, vasárnaponkénti műsorral készültek a paksiaknak, és egész estés szilveszteri program is készült. Valamennyi koncertet és ünnepi műsort a TelePaks televízió közvetítette, a felvételek visszanézhetők a TelePaks YouTube-csatornáján.

Amíg nem fogadhattak látogatókat a kulturális központban, az intézmény könyvtárának állományrevízióját is elvégezték. Selejteztek, új kiadványokat szereztek be és digitalizálták a dokumentumokat. A háttérmunkálatok mellett, 90 millió forint összértékben nyújtottak be támogatási kérelmet. A pályázati összegből megvalósuló fejlesztések valamennyi tagintézményt érintik. – Sikerült új berendezéseket beszerezni a dunakömlődi faluházba, például asztalokat és székeket, emellett a konyha is megújult, így komfortosabbá vált a helyszín lakodalmak és nagyobb rendezvények lebonyolítására – tájékoztatott Márkus Zalán, a Csengey Dénes Kulturális Központ ügyvezető igazgatója. Hozzátette, Cseresznyésben mezítlábas ösvény és pihenőpark kialakítására, valamint rendezvények megvalósítására is nyert forrást az intézmény.

A Csengey Dénes Kulturális Központban is történtek fejlesztések. A színházterem korszerűbb lett, új fény- és hangvezérlő pultot vásároltak, valamint a napokban kezdődik meg a terem gépészetének felújítása. A kamaramozi is elkészült, bár a közönség még nem próbálhatta ki a pandémiás helyzet miatt. – Van még egy fejlesztési tervünk, amire nyertünk támogatást. A paksi zenekaroknak egy próbatermet alakítunk ki, amihez megérkeztek a technikai felszerelések, így már csak a kivitelezés van hátra – mondta az intézmény ügyvezető igazgatója.

A 2020-ban elmaradt színházi előadásokat a tervek szerint az idén pótolnák, valamint kész programot állítottak össze augusztus 20-ra, az adventi időszakra és további városi rendezvényekre. – Tavaly elmaradt a Bálaszínház elnevezésű program, ami iránt nagy lett volna az érdeklődés, így ezt ősszel szeretnénk pótolni. Teljesen új programként szeretnénk erős ember versenyt tartani júliusban, ahol például kamionhúzás és autócipelés is szerepelne a feladatok közt.