Elektromos autók érkeztek Paksra

Szabó Péter, Paks polgármestere a sajtótájékoztatón. Fotó: Babai István

Öt Volkswagen e-Golf autó érkezett a Paksi Közlekedési Kft. (PK Kft.) és a Protheus Holding Zrt. révén Paksra, az autókat ma (02.05.) sajtótájékoztatón mutatták be. Szabó Péter, Paks polgármestere elmondta, hogy az elektromos autókból kettőt átadtak az önkormányzatnak, az egyiket a Paks Kistérségi Szociális Központ, a másikat pedig a közterület-felügyelet munkatársai használják majd a mindennapi feladataik ellátása során, úgynevezett kulcsos autóként. Emlékeztetett, hogy február 1-jétől már elektromos buszokkal zajlik a tömegközlekedés, kiemelve, nagyon örül annak, hogy az elektromobilitásban országos szinten is élen jár Paks. Hozzátette, azon túl, hogy a Paksi Közlekedési Kft. bérbe vette ezeket az autókat, természetesen a töltőinfrastruktúra fejlesztésére is sor kerül, egyre több lesz az úgynevezett villám-töltő- és gyors-töltőállomás a városban, amelyeket magáncélra is lehet majd használni.

Szabó Zoltán, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó Zoltán, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója úgy tájékoztatott, hogy az autókat tizennégy hónapra vették hosszú távú bérletbe, kettőt – ahogy az elhangzott – az önkormányzatnak adtak át, a másik hármat pedig a PK Kft. munkavállalói használják munkájuk során. Hozzátette, bíznak abban, hogy mire lejár a bérleti idő, addigra be tudnak szerezni pályázati forrásból saját autókat. Arról is beszámolt, hogy a Protheus Holding Zrt. alakítja ki az elektromobilitáshoz szükséges töltőinfrastruktúrát, a tervek szerint kb. harminc töltőállomást telepítenek a közeljövőben városszerte – amihez hálózatfejlesztésre van szükség –, lesz, ahol a már meglévő töltőhelyek kapacitását bővítik ezzel, és lesznek teljesen új helyszínek is a hálózatban. Szabó Zoltán kitért arra, hogy az elektromobilitás jegyében elektromos taxik már jó ideje járják a várost, a következő lépés volt, hogy immár teljes körűen elektromos buszokkal látják el a tömegközlekedési közszolgáltatást, amiben Paks az első város Magyarországon, most pedig megtörtént ennek az öt elektromos autónak a beszerzése hosszú távú bérletként.

Az e-Golf autók. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök