Tizenegymilliárd forint fordítható beruházásokra 2021-ben

Közel 22 milliárd forint Paks Város Önkormányzatának költségvetési főösszege 2021-ben. Ebből 11 milliárd forintot fordít működésre az önkormányzat és ugyanennyit beruházásokra, felújításokra. A város idei költségvetési rendeletét egyéni hatáskörben eljárva fogadta el Szabó Péter polgármester, aki Szántó Zoltán alpolgármesterrel tájékoztatott a témában.

Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester a TelePaks televízió stúdiójában. Fotó: TelePaks

A koronavírus-járvány okán elrendelt veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon a képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva fogadta el ma (02.10.) a 2021. évi költségvetési rendelet Szabó Péter polgármester. – Rendhagyó módon zajlott az idei költségvetés megalkotása. Amellett, hogy az intézmények és cégek vezetőitől írásban vártuk az igényeket, kéréseket, megkíséreltünk egyeztetni az ellenzéki frakcióval is – tájékoztatott Szántó Zoltán alpolgármester. Mint mondta, Szabó Péter polgármester január 12-én levélben kérte a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) képviselőit, hogy január 20-ig írásban küldjék el javaslataikat, ami alapul szolgálhatott volna a személyes egyeztetésre, amit be is terveztek napirendjükbe. A PDF javaslatát azonban február 4-én kapták kézhez, viszont a kész előterjesztést február 5-én postázták a képviselőknek. Tehát az egyeztetés ebben a formában meghiúsult, de a javaslatokat ezt követően is várták az ellenzéki frakciótól, már a kész előterjesztés ismeretében a forrás megjelölésével együtt. Ez a rendelet elfogadásáig nem érkezett meg – húzta alá az alpolgármester.

30 milliárd forintos költségvetési főösszeggel zárta a tavalyi évet a város, az elfogadott idei előirányzat 21,9 milliárd forint. – A két összeg közötti különbözet jól mutatja, hogy 2020 beruházások tekintetében kiemelkedő év volt, 70-80 százalékos teljesüléssel. A korábbi években ez az arány 20-40 százalék volt, ami azért van, mert az igazán nagy beruházások előkészítése időigényes, nagy munka. Ez a folyamat 2018-ban kezdődött a tervezéssel, és az elképzelések 2020-ban váltak igazán látványossá, hiszen elkészült a lakótelepi központi park rekonstrukciója, a Kurcsatov utcai tömbbelső-felújítás második üteme, valamint a Vácika és a Dunakömlődi utcai beruházások – mondta Szabó Péter polgármester. Szántó Zoltán alpolgármester hozzátette, amellett, hogy ezek a beruházások elkészültek a pénzügyi teljesítés is megtörtént. – Az elmúlt évek előkészítő munkája érett be, ezeket élvezhetik a paksiak – húzta alá. – Ha városfejlesztésről van szó, figyelemmel kell lenni a Paks II. projektre is, így folyamatosak az egyeztetések Süli János tárca nélküli miniszterrel és a PIP Np. Kft. vezetőivel. 2015-ben készült egy tanulmányterv, amelyet azóta több alkalommal aktualizáltunk, amely megmutatja, hogy milyen városfejlesztési beruházásokat kell ahhoz megvalósítani, hogy a Paks II. beruházás zökkenőmentesen haladjon – tette hozzá Szabó Péter. – Történelmi jelentőségű feladat, óriási a felelősség, hogy fel tudjunk készülni arra, ami az erőmű-beruházás kapcsán a városra vár – ezt már Szántó Zoltán alpolgármester mondta, hozzátéve, hogy Süli János miniszter a városfejlesztéshez szükséges források megszerzéséhez is hathatós segítséget nyújt. Ez lehet kormányhatározattal biztosított fedezet, mint például a II. Rákóczi iskola felújításának esetében, vagy a PIP Np. Kft.-n keresztül juttatott támogatások az infrastruktúra fejlesztéshez, de TOP-os pályázat is, amire példa a Kápolna utca bölcsődeépület teljes körű rekonstrukciója – összegzett az alpolgármester.

2021-ben 11 milliárd forint fordítható beruházásokra – erről is beszéltek a városvezetők. – Ez az összeg tartalmaz áthúzódó beruházásokat, ezek közé tartozik a teljes víziközmű-hálózat tervezése, ami közel 1,9 milliárd forint és több önkormányzattal együtt valósul meg. A PIP Np. Kft.-vel decemberben kötött a város szerződést öt beruházási célra, ez is áthúzódik erre az évre, ezek a Szentháromság tér rekonstrukciójára, az ebtelep első ütemére, járműtelep létesítésére az elektromos buszoknak, az oda vezető út építésére, valamint a Villany, a Hajnal utcák, illetve a főutca harmadik ütemű felújításának tervezésére. Emellett önkormányzati forrásból megtörténik a Kápolna utca–Zsíros köz út- és közműfelújítás tervezése, a Jókai utcában a csapadékvíz-elvezetés tervezése és kivitelezése, a Hunyadi utcai csapadékvíz-elvezető rendszer bővítésének tervezése, a Bartók Béla utca ivóvíz-nyomásfokozásának tervezése és kivitelezése, a Kölcsey utca hosszabbításával összefüggő közműépítés, az új uszoda és élményfürdő építéséhez szükséges engedélyezési terv elkészítése, és a dunakömlődi tagóvoda mögötti partfal rekonstrukciója, amelyhez a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz pályázott az önkormányzat támogatásra.

Arról is szó esett, hogy milyen forrásokból áll össze a város költségvetésének bevételi oldala. Szántó Zoltán alpolgármester azt mondta, hogy a város feladatainak ellátásához – mint például az óvodák, az idősek otthona és az egészségügyi ellátórendszer működtetése – az állam normatívát biztosít, ami 2021-ben kb. 1,5 milliárd forint, szintén forrást jelentenek a helyiadó-bevételek, a legjelentősebb az iparűzési adó, ami idén 4,7 milliárd forintra van tervezve.

A kiadások tervezésekor minden évben elsődleges szempont a kötelező feladatok ellátása. Alapelv, hogy a törvény által előírt kötelező feladat- és hatáskörök ellátását nem veszélyeztetheti az önként vállalt feladatok finanszírozása, ezekre a saját bevételekből vagy az erre a célra biztosított külön források terhére fordítható fedezet. A kötelező feladatok közé sorolja az önkormányzati törvény például az óvodai nevelést, az egészségügyi és a szociális alapellátást, az ivóvíz, a közvilágítás biztosítását, a köztemetők és az utak fenntartását. Önként vállalt feladat például az idősek otthona működtetése, a járóbeteg-szakellátás biztosítása, a múzeum és a könyvtár fenntartása, működtetése. Szabó Péter elmondta, hogy az önként vállalt és a kötelező feladatok aránya idén is 70-30 százalék. Kiemelte, hogy a nem kötelező feladatok mind a paksiak jólétét szolgálják, ettől élhető a város ilyen magas színvonalon, ezért ragaszkodnak ezek biztosításához.

Szántó Zoltán alpolgármester a szolgáltatások és intézmények finanszírozása tekintetében példaként említette, hogy 200 millió forint értékben dotálja az állam az Életfa otthon működtetését, de hogy ilyen magas színvonalú legyen az intézmény, még 200 millió forintot hozzátesz az önkormányzat a saját bevételeiből, vagy például a Paksi Gyógyászati Központ éves költségvetése 2,2 milliárd forint, amiből csupán 750 millió a normatíva.

Szabó Péter polgármester kitért arra is, hogy erős a szociális háló Pakson. – Húszféle támogatási forma vehető igénybe az önkormányzatnál, amelyek között vannak országosan egyedülálló helyi szociális támogatások, jó néhány keretösszegét megnövelték tavaly – összegzett.

– Az önkormányzat ebben az esztendőben is kiemelten kezeli a városüzemeltetéssel kapcsolatos, a lakosság komfortérzetét szolgáló feladatokhoz kapcsolódó forrás biztosítását, ez 2021-ben 2 milliárd 466 millió forint. Ide tartozik többek között a köztisztasági szolgáltatás, a parkfenntartás, a karbantartás, a strandszolgáltatás, a települési vízellátás, a helyi utak fenntartása, a közvilágítás – tájékoztatott Szabó Péter.

Jelentős tétel a költségvetésben a támogatások. Erről a polgármester azt mondta, hogy idén is elérhető lesz a fiatal házaspároknak nyújtható, vissza nem térítendő támogatás az első lakás megvételéhez, építéséhez, csakúgy, mint az újszülöttek életkezdési támogatása. A civilszervezetek támogatására, illetve például a Paksi SE, az Atomerőmű SE, a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Dunakömlődi Sportegyesület, az egyházak, valamint a nyugdíjasklubok támogatására összesen közel egymilliárd forint szerepel a pénzügyi rendeletben – mondta Szabó Péter. Szántó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a városban működő civilszervezetek a költségvetésben biztosított támogatás mellett bizottsági pályázatokon is forrásokhoz juthatnak.

A 2021-es költségvetést a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a tervezést befolyásoló tényezők figyelembevételével, többek között a takarékos, biztonságos városműködtetés, tudatos városüzemeltetés és -fejlesztés alapelvei szerint állították össze. A Paks Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről és a végrehajtás rendjéről szóló önkormányzati rendelet a paks.hu honlapon megtekinthető.

A város idei költségvetése a TelePaks televízió február 10-i közéleti magazinjának témája, a műsort 19.15-től vetíti a televízió, illetve visszanézhető lesz a telepaks.net oldalon.