Elmaradó programok és hangversenyek

A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában sem a tervezett módon zajlott a 2020-as esztendő.  A koronavírus-járvány miatt ez az intézmény is átállt a távoktatásra. Elmaradó programok és hangversenyek jellemezték az elmúlt évet.

Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív
Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív

Tavaly tavasszal a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola is bezárta kapuit. Átálltak a távoktatásra, internetes klipek formájában vagy épp élő kapcsolaton keresztül küldték el a tananyagot az oktatók a növendékeknek. – Igyekeztünk kihozni a maximumot az online oktatásból, ám míg a csoportos foglalkozásokat könnyebben meg tudtuk oldani, addig az egyéni hangszeres oktatás olyan, mintha hajvágást rendelnénk telefonon, nem az igazi – összegzett Simon Péter, a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A Pro Artis Wind Band nyáron fellépett a tömbbelsőkoncertek egyik állomásán, azonban számos program, hangverseny elmaradt az intézmény életében. A nyári enyhítés után, a megszokott módon kezdhették az új tanévet szeptemberben, majd novemberben ismét korlátozások léptek életbe, és visszatértek a távoktatáshoz. – Nagy könnyebbség volt, hogy szeptemberben rendesen elindulhattunk, de november óta a középiskolások nem jöhetnek be az iskolába. Le a kalappal a kollégáim előtt, mert a nehézségek ellenére mindenki maximális erőfeszítéseket tett azért, hogy a gyerekek megfelelő oktatásban részesüljenek – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, aki arról is beszámolt, hogy az intézmény két gitáros növendéke országos döntőbe jutott.

A tervek már régóta készen állnak 2021-re, bíznak abban, hogy tavasszal enyhülnek majd a korlátozások. – Örülnénk, ha a tavaszi szünet környékére rendeződne a helyzet, mert tudnánk utána bemutatókat tartani, így kicsit meg tudnánk mozdítani a várost is. Továbbá szeretnénk nyáron táborokat és programokat rendezni – tájékoztatott Simon Péter.