Megkezdték az üzemanyag-szimulátorkazetták behelyezését

2021. március 7-én a szakemberek megkezdték az üzemanyag-szimulátorkazetták behelyezését a Belorusz Atomerőmű második blokkjának reaktorába.

Fotó: Roszatom

Ez a művelet előfeltétele és bizonyos értelemben főpróbája a nukleáris üzemanyag reaktorba töltésének, azaz a blokk fizikai indításának. A szimulátorkazetták segítségével gyakorolják be az üzemanyag-kazetták szállítási-technológiai műveleteit, amelynek során a későbbiekben – immár élesben – a friss üzemanyagot a tárolóból átszállítják a reaktorcsarnokba. Másrészt a mostani művelet hivatott megerősíteni, hogy az átrakógép készen áll a későbbiekben az üzemanyag reaktorba helyezésére. A szimulátorok pontos másolatai az üzemanyag-kazettáknak, szerkezetileg, súlyban, méretben és anyagban teljesen azonosak azokkal, ugyanakkor nem tartalmaznak nukleáris üzemanyagot. A reaktor indítását megelőző hideg- és melegjáratási szakaszban használják őket.

– Az üzemanyag-szimulátorkazetták betöltésének kezdete mintegy megerősíti, hogy a reaktor, a szállítási-technológiai berendezések és azok részegységei, illetve a rendszer egésze készen állnak a hideg- és melegjáratásra, amelynek az a célja, hogy ellenőrizzék, megfelel-e a tervezési jellemzőknek és a biztonsági követelményeknek a blokk – közölte Vitalij Poljanyin, a Belorusz Atomerőművet építő ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, projektigazgató. – A 163 szimulátor-üzemanyagkazetta betöltését követően a szakemberek befejezik a reaktoron a szerelési munkálatokat és a szükséges engedélyek megszerzése után elkezdik a hidraulikus teszteket, amivel kezdetét veszi a kötelező és szigorúan szabályozott, technológiailag összetett folyamat: a blokk felkészítése a fizikai indításra, tette hozzá.

A két VVER–1200-as nyomottvizes reaktorral felszerelt, 2400 MW összteljesítményű Belorusz Atomerőmű Asztravec város közelében létesült. A Belarusz Köztársaság első atomerőműve orosz 3+ generációs technológiát használ, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági követelményeinek és előírásainak. A Belorusz Atomerőmű első egysége az első Oroszország határain túl megvalósult 3+ generációs orosz gyártmányú blokk, amelynek hamarosan megkezdődik a kereskedelmi üzeme.