Folyamatosan zajlik az oltás

Folyamatosak a koronavírus elleni oltások a gyógyászati központban kijelölt oltóhelyen és a háziorvosoknál. A paksi oltási helyzetről Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója beszéltek ma (03.11.) sajtótájékoztatón a városházán.

Fotó: Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere (b.) és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A háziorvosok a számukra megküldött oltóanyag, a regisztráltak kora, egészségi állapota függvényében jelölik ki az oltási kört, akikre az adott oltási héten sor kerülhet – az önkormányzat ennek szervezésében közreműködik, a hivatali dolgozók értesítik az érintetteket oltásuk időpontjáról és helyszínéről – mondta Szántó Zoltán. Az alpolgármester hozzátette: az elmúlt hetekben az orvosok jól vizsgáztak, nagyon sok oltást adtak be, több esetben már második körben. A háziorvosi rendelők mellett a Tolna Megyei Balassa János Kórházban, valamint a Paksi Gyógyászati Központban is oltják a paksi és környékbeli jelentkezőket.

Az oltások részleteiről dr. Bodnár Imre főigazgató beszélt. Elmondta, hogy valamennyi háziorvos központilag kiadott, regisztráltakból összeállított listáról választja ki az oltandókat, akiket a rendelkezésére álló oltásokból részesíthet. Az oltópontok is kapnak listát, amelyen az szerepel, hogy a praxisok meghatározott számú oltandói közül hányat oltanak be az adott héten. Az oltakozókat úgy kell elosztaniuk, hogy minél kisebb legyen a tumultus – tette hozzá a főigazgató. A gyógyászati központ oltóhelyén egyelőre csak hétköznap 7.30-tól legkésőbb 18 óráig oltanak. Az első oltási héten négy nap alatt 354 embert oltottak be, ezen a héten 450 regisztráltat várnak, rajtuk kívül a rendvédelmi szervektől kijelölt 60 főt. Dr. Bodnár Imre a lakosság türelmét kérte, és hangsúlyozta: senki ne gondolja, hogy önmagáról kora és betegsége alapján megállapíthatja, mikor kerülhet sorra, hiszen egy praxisban sok hasonló korú és állapotú ember van. A háziorvos állít sorrendet, és előfordul, hogy valakit – például alapbetegsége miatt – nem lehet az adott oltásra küldeni, hanem másikra kell, amit nem azon a héten adnak. Említette: most még a rendes háziorvosi és szakellátás mellett kell elvégezni az oltást, ami okozhat fennakadásokat. Az oltások beadásával kapcsolatban kedvező tapasztalatokról számolt be a főigazgató, mint mondta, eddig nem fordult elő jelentősebb mellékhatás. Az oltás beadását követően legalább fél óra megfigyelés következik, egyelőre az épület belső oldalán várakoztatják az oltott embereket, ha növekszik az oltandók száma, akkor a külső padokat is igénybe veszik erre a célra. A főigazgató továbbra is kéri az együttműködést és a türelmet, valamint azt, hogy a médiafelületeken mindenki tartózkodjon a hangulatkeltő megnyilvánulásoktól.

Szántó Zoltán alpolgármester az egészségügyi ellátórendszer március 1-vel történt átalakításáról is beszélt. Elmondta, hogy a gyógyászati központ szakemberei is az új egészségügyi szolgálati jogviszony alapján dolgoznak, a váltás zökkenőmentesen zajlott, a szakellátás továbbra is a legmagasabb szakmai színvonalon történik. Dr. Bodnár Imre megerősítette ezt, és hozzátette, hogy a döntő többség aláírta az új szerződést. Dr. Ruzicska Zsolt máshol dolgozik tovább, helyét a nőgyógyászati szakrendelésen dr. Juan Quispe vette át. Mivel a főigazgató intézményvezetői munkakörével összeférhetetlen a teljes állású szakorvosi rendelése, így a kardiológiára is szakorvost kellett keresni: dr. Domonyai István kezébe kerülnek a kardiológiai betegek.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Bodnár Imre elmondta: a szakorvosok Szekszárdra kirendelése egyelőre megszűnt, a gyógyászati központban kialakított oltóhelyen 2-4 orvos és 4 szakdolgozó tevékenykedik forgórendszerben, mert a szakellátások tekintetében ez kevésbé észrevehető. Fontos, hogy a szakrendelésekre továbbra is előjegyzés alapján érkezzenek a betegek.

A főigazgató továbbra is elengedhetetlennek tartja a maszk viselését és a védőtávolság betartását, a csoportosulások kerülését. Fontos a gyakori fertőtlenítés és a szellőztetés is. Úgy látja, hogy nagyfokú türelemre van szükség, és arra, hogy mindenki félretegye az oltással kapcsolatos ellenérzéseit. Aki még nem regisztrált, tegye meg, hiszen minél nagyobb átoltottság kell ahhoz, hogy a járványt megfékezzük. A regisztrációban a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán segítséget nyújtanak az ügyintézők, az oltás beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozat pedig a paks.hu oldalról letölthető, valamint hozzáférhető a külső városrészek ügyfélszolgálatán, a városházán valamint a kistérségi szociális központ összes telephelyén.