Megkezdődött a törökországi Akkuyui Atomerőmű 3. blokkjának építése

A törökországi Akkuyui Atomerőmű építési területén – ünnepélyes keretek között – az első adag beton beöntésével kezdetét vette a 3. blokk építése, amelyre a jelet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Erdoğan török elnök adták meg 2021. március 10-én, videokonferencia-kapcsolaton keresztül, írja sajtóközleményében a Roszatom.

Fotó: https://rosatom-centraleurope.com/hu

Az első adag beton beöntése alkalmából rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója kiemelte az Akkuyui Atomerőmű építési munkálatainak gyors haladását. Emlékeztetett, hogy három évvel az első török atomerőmű építésének kezdete után már a harmadik blokk létesítését kezdték most meg. Példa nélkülinek nevezte a projekt megvalósításának tempóját, és egyben köszönetet mondott a török kormánynak és a helyi hatóságoknak az építkezéshez nyújtott támogatásukért. – Csak a török kormánnyal együtt, a török iparvállalatok közreműködésével és a lakosság támogatásával vagyunk képesek gyorsan és hatékonyan felépíteni az atomerőművet, amely Törökország energiabiztonságának egyik alappillére lesz – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov.

– Az Akkuyui Atomerőmű üzembe helyezése után Törökország villamosenergia-szükségletének tíz százalékát termeli meg. Fontos szempont a környezetvédelem, miután az atomerőmű szén-dioxid-kibocsátástól mentesen biztosítja a folyamatos energiaellátást. Az Akkuyui Atomerőmű projekt lendületet ad a gazdaságnak, ezen belül az iparnak, foglalkoztatást biztosít és elősegíti a kapcsolódó ágazatok fejlődését is – jelentette ki Fatih Dömez török energetikai és természeti erőforrás miniszter.

A törökországi atomerőmű 3. blokkjának létesítési engedélyét a török nukleáris hatóság, az NDK 2020. november 13-án adta ki. Az alaptest most kezdődött betonozása során megerősített betonvas armatúrára öntik betont. Az alaptest vastagsága 2,6 méter lesz, mintegy 17 ezer köbméter betont öntenek be folyamatos munkarendben az elkövetkező három hónapban, amíg elkészül az alapozás.

Az 1-es blokk alapozását 2019 márciusában fejezték be, majd beszerelték a zónaolvadék-csapdát, jelenleg a dupla falú konténment belső falának betonozása zajlik. A kettes blokk alaptestét 2020 áprilisától, tavaly júniusig készítették, majd itt is a zónaolvadék-csapda elhelyezése után a reaktorépület és a kettős falú konténment falazása zajlik.