A Belorusz Atomerőmű 2. blokkján befejeződtek a reaktor szerelési munkálatai

A szakemberek befejezték a Belorusz Atomerőmű (főtervezője és kivitelezője a Roszatom mérnöki vállalata) 2. blokk reaktorának szerelési munkálatait, ami megelőzi a hideg- és melegjáratást, írják a Roszatom közleményében. 

Ennek során beszerelték a reaktor belső berendezéseit, elhelyezték az üzemanyag-szimulátorkazettákat a majdani aktív zónába, helyükre kerültek a védőcsövek és végül a reaktorfedél is.

Fotó: https://rosatom-centraleurope.com/

A reaktor szerelési munkáival párhuzamosan elvégezték a primer- és a szekunderkör berendezéseinek hidraulikus tesztjét. A szakemberek rövidesen megkezdik a primerkör vegyszerekkel sótalanított vízzel történő feltöltését, és miután megkapják a szükséges engedélyeket, elvégzik a Belorusz Atomerőmű 2. blokkjának melegjáratását megelőző teszteket.

A két VVER–1200-as nyomottvizes reaktorral felszerelt, 2400 MW összteljesítményű Belorusz Atomerőmű Asztravec város közelében létesült. Az ország első atomerőművéhez az orosz 3+ generációs VVER technológiát választotta Fehéroroszország, amely technológia teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági követelményeinek és előírásainak. A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja az első, Oroszország határain túl megvalósult 3+ generációs orosz gyártmányú blokk, amely jelenleg a kereskedelmi üzemet megelőző próbaüzemben termel, áll a sajtóközleményében.