Tájékoztató a vendéglátóhelyek bejelentési kötelezettségéről

A 2020. december 22-én kihirdetett 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, amit régóta szorgalmazott a vendéglátás-ágazat. A jogszabály január 1-jei hatályba lépésével egy olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a hazai gasztronómia fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jei hatállyal történt módosítása értelmében a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek tekintetében a vendéglátó üzlet típusát a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni az üzlet fekvése szerint illetékes jegyzőnek.

A rendelet üzletenként egy üzlettípus bejelentését írja elő, a kereskedőnek azt az üzlettípust kell megjelölnie, amely a leginkább jellemzi a vendéglátóhelyet. Amennyiben ugyanaz az üzemeltető egymástól elkülöníthetően több vendéglátóhelyet is üzemeltet, azokat külön típusba is bejelentheti. A jogszabály bizonyos keretek között megadja a lehetőséget a bejelentőnek, hogy saját hatáskörében döntsön az üzlet típusáról.

Vendéglátó üzlettípusok: étterem, büfé, cukrászda, kávézó (alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet), bár, zenés-táncos szórakozóhely, munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, gyorsétterem, rendezvényi étkeztetés, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely.

A napokban valamennyi, Paks város közigazgatási területén működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének cégkapujára/ügyfélkapujára erről tájékoztatást küldtek, azonban több egyéni vállalkozót, illetve céget valamilyen technikai ok miatt nem sikerült elérni. Fentiek miatt felhívják a figyelmet, hogy Paks város honlapjára kihelyezték a tájékoztató anyagot és a segédleteket a bejelentési kötelezettségük teljesítéséhez. (https://paks.hu/informaciok/hirdetmenyek/)

Kérik az érintetteket, hogy bejelentési kötelezettségüknek határidőre tegyenek eleget. A bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos kérdés, probléma esetén a 75/830-602-es telefonszámon kérhetnek információt.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/condesign
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com/condesign