Közel volt a győzelem

Nagyon nehéz helyzetben vágott neki a rájátszás harmadik mérkőzésének az Atomerőmű SE NB I/A-s férfi kosárlabdacsapata. A szegedi 22 pontos és a paksi 23 pontos vereség, valamint a mutatott játék alapján, egyértelműen a Tisza-partiak voltak az összecsapás esélyesei. Nem könnyítette meg a paksi csapat dolgát, hogy a Gesztenyés úti vereség után Braniszlav Dzunics vezetőedző lemondott, távozását a következőkkel indokolta: „A tegnapi mérkőzésen egy hosszú, vontatott és rendkívül nehéz szezon után teljesedett ki bennem az, hogy a csapat érdekeit szem előtt tartva be kell látnom, hogy egészen egyszerűen nem tudom tovább folytatni a vezetőedzői munkámat. A mérkőzés után jeleztem ezt a vezetőségnek, akik elfogadták a döntésemet, így a szezon végéig már nem én fogom irányítani a csapatot.” A mai (04.23.) mérkőzésen Jan Pavlik látta el a vezetőedzői feladatokat, kevésen múlott, hogy csak egy meccses lett a megbízatása.

Az első negyedben végig partiban volt az ASE, Paige és Capers voltak a pontfelelősök. A védekezés is rendben volt, de a hárompontos dobásokra most sem nagyon volt ellenszer, négyet is dobtak a hazaiak. Kár az utolsó percért, hárompontos előnyét vesztette el a paksi csapat.

A második felvonás már nem sikerült olyan jól, mint az első, 25-26-ot mutatott az eredményjelző a második percben, majd nem egész két perc múlva már 32-26-ot. Megint sikerült a saját palánk alatti bedobást az ellenfélnek ajándékozni, amiből a hazaiak könnyű kosarat szereztek, időt is kért Jan Pavlik. Paige dobott egy triplát, de valószínűleg beszédért technikai büntetést kapott a Paks, majd két büntető, egy közeli és egy távoli landolt az ASE gyűrűjében, 40-29-nél ismét magához hívta a játékosokat Jan Pavlik. Rossz volt a védekezés, kimaradtak a dobások, öt perc alatt hét pontot dobtak a piros-kékek. Capers, majd Kovács Ákos hármasa talált utat a gyűrűbe, Lóránt két büntetőt is értékesített, 40-37-re módosult az állás. A hazaiak sem akartak lemaradni, újabb triplákkal elléptek, és ötven pontig meg sem álltak a harmincadik perc végére.

A nagyszünet után összeszedettebben, és főként eredményesebben kezdett játszani a paksi csapat. Kovács Ákos, valamint Paige vezérletével fokozatosan csökkent a hátrány, de nem sikerült egyenlíteni vagy a vezetést átvenni, mert mindig jött a válasz szegedi oldalról. Kovács Ákos hárompontosa után 67-65-öt, Jackson távoli találata után pedig 69-68-at mutatott az eredményjelző, de az utolsó támadásnál Jackson elcsúszott, lépéshibát ítéltek ellene, így maradt az eredmény a harmincadik perc végén.

Alig telt el egy perc, 7-0-s szegedi roham után 76-68-nál kénytelen volt időt kérni az ASE. Az előző meccsekkel ellentétben most volt akarat, és főként jó dobások, Kovács és Paige tripláival, valamint Capers közelijével és büntetőivel a harmincötödik perc elején átvette a vezetést az Atom. A tizenkettedik ASE hárompontos találat után időt kért a Szeged, de a piros-kékek ezúttal nem jöttek zavarba, a szegedi találatokra rögtön válaszoltak. Másfél perccel a vége előtt Jackson hármasa után 88-89-et mutatott az eredményjelző. Támadott a Paks, de a szegedi palánk alatt Paige hát mögötti passzát lefülelték, és az ellentámadásból gól jó/fault lett, három pontra nőtt a hátrány. Technikai büntetést kapott a hazai csapat, az egyik paksi büntető kimaradt, majd a Paige elleni faultért megítélt két büntetőből is kimaradt az egyik, 92-91 volt az állás tizenegy másodperccel a vége előtt. Technikait kapott az ASE, majd újabb büntetőket dobhattak a hazaiak, az utolsó másodperces Paige tripla már csak a szoros eredményhez volt elég.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 96-94 (23-22, 27-18, 19-28, 27-26).
ASE: Jackson 19/12, Lóránt 6, Kovács Ákos 19/12, Eilingsfeld -, Capers 10/3, Valerio Bodon 4, Paige 32/15, Shepard 4, Gulyás -.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharcot a Szeged nyerte 3-0-ra.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks